joi, 7 iulie 2011

Dulceata de visine

O minunată dulceaţă de sezon şi poate cea mai simpla de preparat.
Se prepară acum şi se poate păstra în borcane închise ermetic până la câţiva ani.

 


 
 INGREDIENTE:  
 Vişine 3kg (2,5 fără sâmburi)
 Zahăr 2kg
 Lămâie 1 mare
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 Începem cu spălatul şi curăţatul vişinelor. Le scoatem sâmburii şi turnăm zeama de lămâie peste ele. Adăugăm zahărul şi le amestecăm uşor. Lăsăm minim 4 ore (eu le las de seara până dimineaţa pentru a-şi lăsa cât mai multă zeamă).
După ce au stat şi şi-au lăsat zeamă, le punem pe foc mic şi le lăsăm să fiarbă 2-3 ore până scad iar sucul capătă consistenţa dorită. În timp ce fierb, adunăm spuma din când în când. Între timp pregătim borcanele. Acestea trebuiesc foarte bine spălate şi dezinfectate. Pentru aceasta, după ce le-am spălat, le băgăm jumătate de oră în cuptor sau câteva minute în cuptorul cu microunde (fără capacul metalic).




Aşezăm întâi fructele în borcane, fără a le înghesui prea tare. Maxim 3/4 din borcan. După aceea adăugăm siropul fierbinte până la gura borcanului. Închidem ermetic borcanele şi le lăsăm să se răcească încet la temperatura camerei. Dacă a mai rămas sirop, îl putem pune într-o sticlă şi îl folosim ca sirop cu apă plată, sifon sau apă minerală.


 
 Pentru cei cărora le plac duceţurile foarte dulci, pot adăuga mai mult zahăr (maxim 1Kg. zahăr / 1Kg. vişine).