luni, 1 iulie 2013

RATATOUILLE (la cuptor)

 
Ratatouille-ul este (comform ro.wikipedia.org) este o tocana de legume traditională, din regiunea Provence a Frantei, originară in Nice. Acesta nu este Ratatouille-ul original. Este o versiune foarte populara dar care se gateste la cuptor in aproximativ 4 ore (la temperatura mica). Mai jos am descris reteta si pot sa va spun ca este extraordinar de gustoasa si foarte aromata ;)

INGREDIENTE
pentru sos:
2 Morcovi maricei
2 Cepe medii
1/4 Telina (100-150gr,)
4-5 graunti de Usturoi
3-4 Ardei copti
1 Ardei iute copt
500 ml Suc de rosii (sau 300 ml de Passata de rosii)
O lingurita de Ierburi Provensale (sau cimbru)
Ulei de masline pentru calit
Sare si piper dupa gust

pentru legume:
2 Vinete
2 Dovlecei
8 Rosii

pentru asezonare:
4-5 graunti de Usturoi
O lingurita rasa de Sare
4-5 linguri de Ulei de masline
Un praf de  Piper
Un praf de Cimbru

MODUL DE PREPARARE:
Incepem cu curatarea si spalarea legumelor. Dovleceii ii vom curata de coaja. Vinetele le lasam cu coaja. Daca nu avem ardei copti, va trebui sa coacem 3-4 ardei si 1-2 ardei iuti. Dupa ce i-am copt bine pe flacara sau in cuptor, ii presaram cu sare din abundenta si ii lasam sa se inmoaie 10-15 minute intr-o oala cu capacul pus. Dupa aceea ii curatam bine de coaja arsa si de seminte. Ii tocam in bucati mari si ii lasam deoparte pana ne ocupam de sos.

Tocam ceapa, morcovii, telina si usturoiul in bucati mai mari si le punem la calit pe foc iute in putin ulei de masline cu un praf de sare. Dupa 10 minute adaugam sucul de rosii si ardeii copti. Lasam sa fiarba incet aproximativ 30 de minute. Pana ce legumele sunt fierte si sucul de rosii s-a redus si ingrosat. Punem totul intr-un vas, adaugam ierburile provensale sau o lingurita rasa de cimbru uscat si pasam bine cu blenderul pana obtinem un sos gros. Acest sos il vom intinde in interiorul vasului de cuptor pe care il vom folosi (vas de yena, de lut sau tava de cuptor).
Vinetele, dovleceii si rosiile le vom felia subtire (5-6 mm) apoi le vom aseza in tava consecutiv. Felie de vanata, felie de dovlecel, felie de rosie. Pana umplem tava si acoperim tot sosul.
Pentru asezonarea legumelor pisam 4-5 graunti de usturoi cu o lingurita de sare. Amestecam bine cu putin piper, cimbru si 4-5 linguri de ulei de masline. Turnam acest amestec peste legume cu ajutorul unei linguri.

Acoperim cu capac sau cu folie de aluminu.
Trimitem tava in cuptorul preincalzit la 135 de grade (la foc mic pentru cuptoarele pe gaz fara termometru) pentru 3 ore. Dupa ce au trecut cele 3 ore ridicam temperatura pana la 180-200 grade si mai lasam 45 de minute.

Poate pare o reteta complicata dar va asigur ca doar pare. Este chiar o reteta usor de preparat. Plina de vitamine, foarte gustoasa si bine parfumata ;)
Nu va zic pofta buna caci sunt sigur ca va este deja pofta !