duminică, 7 iulie 2013

DULCEATA DE CAISE cu samburi


Una din dulceturile mele preferate. De data asta am "upgradat" clasica reteta dupa ce am mancat o dulceata asemanatoare la o pensiune. Upgrade-ul consta in adaugarea samburilor in dulceata.

INGREDIENTE:
3 kg. Caise curatate (aproximativ 3,6 kg. necuratate)
1,5 kg. Zahar
1,5 Lamai
Toti samburii din caise
300 ml. Apa

MODUL DE PREPARARE:
In mare parte se pregateste ca orice dulceata doar ca pentru inceput spalam bine caisele cu apa rece, le deschidem in 2 jumatati si inlaturam samburii pe care ii vom pune la uscat.

Jumatatile de caise le vom amesteca cu zaharul si le vom lasa sa stea 3-4 ore. Intre timp, spargem samburii si miezul (samburii comestibili) ii vom fierbe cateva minute. Pana se curata coaja aceea maro.

Punem la fiert caisele impreuna cu zaharul, zeama de la o lamaie si jumatate, apa si sucul pe care si l-au lasat caisele. Le fierbem la foc mic-mic aproximativ 2 ore.

Din cand in cand adunam spuma. Cam dupa o ora si jumatate, adaugam samburii curatati si mai fierbem pana in 30 de minute.

Mai ramane sa o turnati fierbinte in borcane foarte curate, acoperiti cu capace cat mai ermetice si...... SA O MANCATI SANATOSI ;)