sâmbătă, 20 iulie 2013

PAINE TOAST (de casa)

 

 De ceva vreme incerc sa obtin toastul perfect. Imi place sa cred ca am reusit. Asa ca va impartasesc reteta mea. Pot doar sa va spun ca am obtinut o paine fina, cu coaja foarte subtire, pe care se poate intinde cu usurinta untul, perfect dospita, cu gaurele de aer mici, dese si de aceasi dimensiune. Foarte usor de facut.
Mai jos este reteta pentru 2 paini toast mari. Daca vreti sa obtineti o cantitate mai mare sau mai mica, regula este 500gr. faina / paine / tava de cozonac
Teoretic ar trebui sa iasa foarte fina cu faina de 000 dar eu prefer faina de 650 si pot sa spun ca a iesit perfecta !

INGREDIENTE:
1 Kg. Faina alba (650, 000, 420)
600 ml. Apa calduta
O lingura de Zahar
O lingura de Sare
40-50 ml Ulei (fl.soarelui sau masline)
20 gr. Drojdie proaspata

MODUL DE PREPARARE:
Intr-un vas incapator punem apa calduta (ATENTIE SA NU FIE FIERBINTE). Dizolvam zaharul, sarea, drojdia. Adaugam uleiul si amestecam bine. Punem si faina si incepem sa o amestecam cu lichidul folosind doar varfurile degetelor. Pana se leaga cat de cat compozitia. Daca nu mai avem lichid sau faina pe fundul vasului, inseamna ca e timplul sa o framantam. O framantam usor, fara sa transpiram cam 5 minute. Nu este nevoie de mai mult. Doar daca aveti impresia ca au ramas cocoloase sau faina neincorporata.


Ungeti bine aluatul cu ulei si acoperiti-l bine cu o folie de plastic. Sa nu ramana in contact cu aerul pentru a nu se usca.
De acum, trebuie sa dospeasca. Il puteti lasa sa dospeasca pe masa din bucatarie, la temperatura camerei minim o ora sau il puteti dospi rapid in cuptor la 40 grade in doar 30-35 minute. Daca in acest timp si-a dublat volumul, o vom framanta din nou. 2-3 minute, pana se lasa si eliminam bulele cu aer. Impartim aluatul in 2 jumatati egale pe care le vom intinde sub forma unor cilindri de lungimea tavilor de cozonac. Ungem bine cu ulei tavile de cozonac si asezam cei 2 "cilindri" de aluat pe fundul tavilor. Cu ajutorul degetelor intindem bine aluatul si in colturile tavilor iar mijlocul incercam sa il apasam un pic in interior. Ungem bine cu ulei suprafata aluatului.


Trimitem tavile inapoi in cuptor la 40 de grade pentru inca 30 de minute. Dupa ce au trecut cele 30 de minute ar trebui sa avem tavile aproape pline de aluat dospit. Scoatem tavile si incingem cuptorul la 180 grade. Cand s-a incins, bagam tavile in cuptor unde vor sta 40 de minute.

Dupa ce au trecut cele 40 de minute ar trebui sa avem 2 paini perfecte, cu o coaja usor aramie si subtire. Stropim bine painile pe coaja de deasupra cu apa si le scoatem din tavi. Le invelim in prosoape si le lasam sa se raceasca incet cateva ore.
Taiem painea doar dupa ce s-a racit si ne bucuram de un sandwich minunat !