marți, 25 iunie 2013

DULCEATA DE AFINE


Cea mai de sezon dulceata "de sezon" Pentru ca e plin de afine in piata si pe munte. Iar la 12-13 lei/kg e ca si gratis ;)
Dulceata mea favorita. Alaturi de cea de mure, nuci, capsuni, visine, coacaze sau cirese amare. O dulceata care se face usor, fara mult efort. Si ne alegem si cu ceva sirop de cea mai buna calitate. Dulceata o recomand cu papanasi iar siropul cu orice. Toping peste inghetata sau un minunat sos langa o friptura de rata sau un muschi de vita argentinian. Reteta o voi descrie pentru un kg. de afine dar daca vreti sa aveti o cantitate mai mare, inmultiti reteta. 750 grame de zahar si o lamaie la fiecare kilogram de afine

INGREDIENTE:
1 kg. Afine
750 gr. Zahar
1 Lamaie

MODUL DE PREPARARE: 
Pentru inceput spalam afinele sub jet de apa rece. Preferabil sa le putem pune 2-3 minute intr-un vas cu apa. Astfel va cade nisipul sau pamantul de pe ele iar eventualele uscaturi se vor ridica la suprafata.



 Daca le-am spalat bine, le scurgem de apa si adaugam zaharul. Le amestecam usor fara sa strivim afinele si lasam sa stea cu zaharul 3-4 ore. Putem lasa si de pe o zi pe alta dar vom avea foarte mult sirop si dulceata va fi de o calitate mai slaba. 



Dupa ce afinele si zaharul au stat impreuna ceva timp, este momentul sa le punem la fiert. In oala incapatoare impreuna cu zeama si coaja rasa de la lamaie. La foc mic la inceput, pana se topeste zaharul. Amestecam des dar cu grija sa nu zdrobim afinele si fierbem aproximativ 30 minute.

 Acum putem testa daca dulceata este bine legata. Punem o lingurita de dulceata pe o farfurioara rece si lasam 2-3 minute la frigider. Daca s-a legat compozitia, este gata. Tot acum este momentul sa extragem siropul pe care il strecuram foarte bine prin tifon. Daca este gata, oprim focul si lasam cateva minute sa se raceasca. Intre timp pregatim borcanele. Acestea trebuie sa fie perfect curate si uscate. Turnam dulceata in borcane si inchidem capacele cat inca este fierbinte. Daca vrem sa avem mai multa siguranta ca dulceata se va pastra cu bine timp indelungat, putem sa le si sterilizam desi in mod normal nu este nevoie.