duminică, 9 septembrie 2012

GOGOSARI MURATI


Cei mai gustosi gogosari. Dupa reteta bunicii. Gogosarii perfecti. Interzisi diabeticilor !
Cuvintele nu isi au rostul la aceasta reteta asa ca voi trece rapid la poze, ingrediente si mod de preparare.

INGREDIENTE:
5 kg. Gogosari rosii, mari, grasi si frumosi
450 gr. Zahar
125 gr. Sare 
500 ml. Otet de 9 grade
Hrean, piper negru boabe, foi de deafi, frunze de telina etc.

MODUL DE PREPARARE:
Ca intotdeauna, ii spalam foarte bine cu apa rece. Ii taiem in sferturi, indepartam toate semintele si ii spalam din nou. Ii asezam intr-un vas (lighean) incapator. 

In alt vas amestecam otetul cu sarea, zaharul piperul, foile de dafin si alte condimente daca mai dorim. Dupa ce s-a dizolvat sarea si zaharul, turnam otetul peste gogosarii taiati. Lasam sa stea de pe o zi pe alta (20-24 ore). Din cand in cand (cam la 3 ore) amestecam in gogosari. Si avem grija sa tinem vasul acoperit foarte bine. 

A doua zi ar trebui ca gogosarii sa isi fi lasat destul lichid. Pregatim borcanele spalate foarte bine si sterilizate. Asezam gogosarii si turnam lichidul peste ei avand grija sa ii acopere. Fixam gogosarii sub lichid cu ajutorul unor bete de hrean. Punem capacele si lasam la loc uscat si racoros pana ne va fi pofta de un gogosar murat (etraordinar de gustos)

Din 5 kg de gogosari frumosi ar trebui sa rezulte 7 borcane de 720ml pline ochi cu gogosari indesati.


Pofta buna si la iarna cald !