marți, 18 septembrie 2012

PAINE DE CASA (cu ceapa si/sau masline)


Pentru ca sunt mare mancator de paine si pentru ca inca nu am gasit leac sa scap, mai bine imi fac eu painea caci este mai gustoasa, mai frumoasa si mai sanatoasa decat cea cumparata.
Da, am masina de facut paine dar nu iese la fel de gustoasa ca cea facuta manual, la cuptor. Asa ca, sa va zic cum fac eu painea asa de buna incat ma laud cu ea sa ma vaza tot internetu' . Inainte sa scriu reteta, trebuie sa stiti ca eu prepar aluatul "la ochi" si va recomand si voua sa incercati. Totul este sa respectati cateva reguli legate de consistenta aluatului si de temperatura de coacere.

INGREDIENTE:
500gr. Faina
300ml. Apa calduta
10-15gr. Drojdie proaspata
o lingurita de Zahar
1-2 lingurite de Sare
50ml. Ulei sau 50gr. Untura
INGREDIENTE OPTIONALE:
3-400gr. Ceapa alba
100gr. Masline fara samburi

MODUL DE PREPARARE:
Cel mai bine, atunci cand facem un aluat cu drojdie este sa incepem cu drojdia inmuiata in putina apa calduta (25-30 grade). Deci sfaramam drojdia proaspata intr-un vas cu 50 ml. apa calduta. Adaugam zaharul, 2 linguri de faina si amestecam bine pana nu mai sunt cocoloase. Lasam sa creasca si intre timp cernem restul de faina intr-un vas incapator. Cam in 15 minute ar trebui sa dospeasca maiaua pe care am facut-o din drojdie (daca in 20 de minute nu a crescut deloc, aruncati-o).

 Amestecam faina cu sarea, maiaua de drojdie, uleiul sau untura topita si restul de apa si cu varfurile degetelor de la o mana incepem sa amestecam usor. Pana se leaga aluatul. Apoi incepem sa impingem cu podul palmei si framantam usor 2-3 minute. Trebuie sa avem un aluat moale, usor de framantat. Acoperim aluatul cu o folie de bucatarie cat sa nu ramana aer intre folie si aluat si lasam sa dospeasca. Cam 45 de minute ar trebui sa fie de ajuns.
In timpul cat creste aluatul, vom pregati ingredientele optionale. Curatam maslinele de samburi si curatam si taiem solzi subtiri ceapa. Calim ceapa in putin ulei cu un praf de sare. Lasam sa se scurga de ulei si sa se raceasca inainte de a o incorpora in aluatul de paine.
 

Daca intre timp, aluatul de paine si-a dublat volumul, e timpul sa adaugam restul ingredientelor. Pentru asta, intindem aluatul punem maslinele si/sau ceapa calita apoi rulam si mai framantam putin. Punem aluatul in forma de copt sau ii dam forma de paine si il punem direct pe tava de copt (asa fac eu) si lasam inca 45 de minute la dospit, timp in care incingem cuptorul la 200-220 grade. Daca a dospit si pe tava, introducem aluatul in cuptor pentru 25 minute la 200 grade. Dupa ce au trecut cele 25 de minute, ii mai dam inca 25 de minute la 180-190 grade. 

Cand este gata timpul de coacere, o scoatem din cuptor, o stropim bine cu apa si o invelim in cateva prosoape groase unde o vom lasa pana se raceste. Astfel se inmoaie coaja groasa si crocanta si vom avea o paine cum nu gasesti pe la nici o brutarie. Delicioasa !!!

In ultima poza este o paine doar cu masline.