miercuri, 22 august 2012

DULCEATA DE MURE SI SIROP Dulceaţă de sezon, una dintre cele mai gustoase. Plus că pe lângă dulceaţă ne vom alege şi cu nişte sirop de mure.  Minunat !  Reţeta mea începe cu o plimbare pe munte sau pe la pădure în zonele de câmpie. După ce căutăm murele câteva ore, culegem câteva ore şi mâncăm tot ce-am cules, într-un final mergem la piaţă şi cumpărăm 2 kg de mure. Mai trecem pe la magazin şi cumpărăm 2 kg de zahăr şi o lămâie. Să înceapă distracţia 

INGREDIENTE:
2 Kg. Mure
2 Kg Zahar
1 Lămâie
500 ml. apă + 300 ml. pentru sirop

MODUL DE PREPARARE:
 Începem cu spălatul murelor. Le spălăm cu grijă sub jet de apă rece. Cel mai bine le spălăm într-o strecurătoare. Astfel nu va fi nevoie să ne băgăm mâinile / lingurile în ele şi nu se vor storcii. Punem pe foc apa şi zahărul şi amestecăm bine până se topeşte zahărul. Adăugăm şi zeama de la o lămâie. Când zahărul fierbe, adăugăm murele şi lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute.

În acest timp mai amestecăm foarte uşor din când în când. Tot în acest timp pregătim şi borcanele. Spălate, curate, uscate. După 20 de minute dacă fructele încă sunt tari, le mai putem ţine puţin pe foc dar cu grijă să nu se înmoaie prea tare iar siropul să nu se îngroaşe. Fructele trebuie să-şi păstreze forma. Dacă au trecut cele 20 de minute şi fructele se prezintă bine, le luăm cu o lingură şi le introducem în borcane. Umplem astfel borcanele de 3/4. Siropul rămas îl strecurăm printr-o sită fină (eventual şi cu un tifon peste) şi îl punem înapoi pe foc pentru încă 10-15 minute până ce se îngroaşă. Turnaţi siropul astfel obţinut peste murele din borcane şi închideţi-le.

Dacă v-a mai rămas sirop (şi trebuie să vă mai fi rămas) turnaţi peste el un pahar de apă şi puneţi-l înapoi la fiert. Fierbeţi câteva minute. Turnaţi-l în sticle. Acesta este siropul.

În mod normal din 2 kg de mure trebuie să vă iasă aproximativ 4-5 borcane de 400 ml şi 1,5 L de sirop. Se vor păstra la loc răcoros şi uscat.