duminică, 29 iulie 2012

BACLAVA


Pentru ca este DUMINICA, trebuie ceva dulce. Foarte dulce. Si pentru ca nu cunosc nimic mai dulce decat BACLAVAua, astazi va impartasesc reteta mea de baclava. Este o reteta clasica la care fiecare din voi pot aduce anumite modificari.


INGREDIENTE:
400 gr. Foi de Placinta (un pachet)
100 gr. Unt topit
300 gr. Nuca
300 gr. Zahar
300 ml. Apa
1 baton de Scortisoara


MODUL DE PREPARARE:
Pentru inceput topim untul, macinam nuca, decongelam foile de placinta daca avem foi congelate si pregatim tava de copt. 
 Pregatirile fiind terminate, trecem la treaba. Verificam marimea foilor pe langa tava de copt. Preferabil sa aveti tava cat jumatate din marimea foilor. Daca este asa, taiati foile in jumatate si astfel veti avea mai multe straturi. mmmmmmmmmmm..........



In primul rand, ungeti tava cu unt topit sau ulei daca tineti post. Asezati prima foaie cu grija si ungeti iarasi cu unt topit sau ulei. Mai asezati o foaie si repetati operatiunea. Si inca o foaie. Acum e momentul sa incepeti sa presarati nuca macinata. Un strat bun. Acoperiti cu o foaie si ungeti-o. Iar presarati nuca si continuati operatia pana se termina nuca. De preferat ca dupa ce ati terminat nuca, sa mai aveti 7-8 foi (sau mai multe) pe care sa le asezati una peste alta. Unse cu unt sau ulei. 

Daca ati terminat de asezat foile, este momentul sa incalziti cuptorul la 180-200 grade sau pe mediu daca nu aveti indicator de temperatura. Pana se incalzeste cuptorul, puteti lasa tava la rece in frigider. Inainte sa introduceti (bagati :)) tava in cuptor, portionati baclavaua cu un cutit subtire si foarte bine ascutit. Lasati-le sa stea la cuptor aproximativ 30 - 40 minute. Pana capata acea culoare frumoasa aramie. 

Cat timp sta la cuptor, pregatim siropul. Punem la fiert apa cu batonul de scortisoara in care topim zaharul. lasam sa dea in clocot si fierbem 2 minute la foc mic.

 Imediat ce baclavaua este coapta, o scoatem din cuptor si turnam siropul peste ea. O lasam sa se raceasca incet si presaram fistic maruntit sau menta tocata. Cand este rece, o bagam la frigider si servim dupa minim 2 ore. 


Ii musai sa o servim rece si sa nu abuzam. Atentie, creeaza dependenta !!!