vineri, 17 august 2012

TAGLIATELLE CU MIDII


TAGLIATELLE CU MIDII (paste cu scoici)

Nu este nimic mai mediteranean decat fructele de mare. Si dintre fructele de mare, nu este nimic mai accesibil decat midia (scoica). Si daca e meniu mediteranean, astazi midiile vor fi gatite in stil italian. Cu paste. Una din retetele mele favorite pentru ca nu e sofisticata la realizare dar e excelenta, sublima si inaltatoare cand ajunge in gura cosumatorului. Poate fi realizata in multe moduri. Eu am ales sa pun langa scoici niste tagliatelle proaspete cu spanac si busuioc. Se pot inlocui cu aproape orice alt fel de paste fara ca rezultatul sa difere prea mult. Dar hai sa intru mai adanc in subiect.

INGREDIENTE:
1 Kg. Midii vi
3-400 gr. Tagliatelle (proaspete cu busuioc si spanac)
3 Rosii
1 Ceapa
4-5 graunti de Usturoi
100 ml Vin alb sec
3-4 Rosii
Sare, piper, busuioc si putin ulei de masline

MODUL DE PREPARARE:
Cea mai grea parte din prepararea acestui fel de mancare consta in curatarea scoicilor. In primul rand este important sa cumparati midiile cat mai proaspete. Aveti grija sa fie toate inchise. Cele deschise (daca sunt) aruncati-le. Puneti scoicile intr-un vas incapator plin cu apa rece si pregatiti un altul tot cu apa rece in care le veti pune dupa ce le-ati curatat pe fiecare in parte. Primul pas este sa apucati scoica cu o mana si "mustatile" cu cealalta mana si sa le smulgeti tragand inspre "balama". Inspre zona unde sunt unite cele 2 carapace. Dupa aceea, cu un burete aspru frecati scoicile pe ambele parti pana raman curate. Daca sunt si urme solide de calcar, le puteti indeparta cu lama unui cutit. Atat cat se poate. Imediat ce ati curatat o scoica, puneti-o in vasul cu apa rece curata. Cam atat despre curatarea lor. E timpul sa trecem la gatitul efectiv.


Curatati cateii de usturoi, zdrobitii cu lama cutitului si punetii in uleiul incins. Cand dau semne ca incep sa se rumeneasca, turnati vinul alb sec si lasati pe foc pana fierbe. Acum e momentul sa adaugati midiile si sa puneti capacul si sa domoliti focul. Din cand in cand mai puteti amesteca miscand de oala. Maxim 10 minute. Dati oala la o parte si ridicati capacul. Majoritatea scoicilor sau chiar toate ar trebui sa fie deschise acum. Cele care nu s-au descis, aruncati-le. Nu le mancati sub nici o forma.


Separat intr-un vas cu apa si sare vom fierbe pastele. Atentie, pastele le punem in apa clocotinda. Iar pastele proaspete se fierb mai repede decat cele uscate. Verificati indicatiile de pe ambalaj.



Pana fierbe apa pentru paste, putem pregati sosul. Depielitam 3-4 rosii si le tocam cu cutitul. Eu le depielitez mai usor scufundandu-le cateva secunde in apa fiarta. Curatam si tocam julien ceapa pe care o punem la calit in ulei de masline incins. Un praf de sare si cand ceapa a devenit sticloasa adaugam rosiile tocate impreuna cu sucul lasat de ele. Condimentam cu piper si ardei iute daca ne place. Daca rosiile sunt acrisoare, putem adauga si o lingurita de zahar. Lasam sa fiarba sosul putin pana se ingroasa si dam deoparte.


Scurgem bine scoicile dar pastram si lichidul format in oala in care au fiert. Scoatem carnea din scoici si o adaugam in sosul de rosii. Strecuram foarte bine zeama de la scoici (eu o strecor prin vata de bumbac) si o adaugam si pe ea in sosul de rosii.

Mai dam 1 clocot, mai gustam, mai asezonam daca e cazul si daca totul e in regula, adaugam si pastele fierte si scurse. 

Amestecam bine-bine, punem si cateva frunze proaspete de busuioc, oprim focul si le servim fierbinti langa un pahar de vin alb si sec. 
Sau demisec ;)