miercuri, 3 februarie 2010

Legume la grătar pe carpaccio de sfeclă

 O masă sănătoasă poate fi şi gustoasă !
 
  
 
 INGREDIENTE (pentru 2 porţii) :
O sfeclă roşie cât pumnul
1 Dovlecel
1 Vânătă
10 ciuperci Champignon
Sare, piper, oţet balsamic sau lămâie, ulei de măsline.
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 Spălăm şi curăţăm sfecla după care o tăiem în feliuţe cât de subţiri posibil (preferabil sub un milimetru grosime). O aşezăm răsfirată pe o farfurie întinsă. Presărăm un praf de sare, stropim cu zeamă de la un sfert de lămâie sau o lingură de oţet balsamic şi o lingură de ulei de măsline.

Pentru un rezultat cât mai gustos şi fraged este bine să lăsăm sfecla preparată astfel câteva ore (minim 4-5 ore) la frigider. Se poate servi şi direct, fără să o mai lăsăm la marinat dar va fi un pic mai tare decât suntem obişnuiţi. Când sfecla este pregătită pe farfurie, punem la încins grătarul pe care îl ungem uşor cu foarte puţin ulei sau cu ajutorul unei bucăţele mici de slănină. Când grătarul este încins, punem dovlecelul tăiat felii, vânăta tăiată felii şi ciupercile spălate bine sub jet de apă rece. Ciupercilor le vom scoate codiţele şi le vom pune pe grătar prima dată cu scobitura în jos. Când le vom întoarce, vom presăra puţină sare în interiorul "pălăriei" şi le vom lăsa cu scobitura în sus până ce vor fi coapte, moi şi pline cu lichid. Feliile de dovlecel şi vânată le vom săra înainte sau imediat ce le-am pus pe grătar şi le vom întoarce pe ambele părţi.
 
  

 
Când sunt gata legumele, le scoatem cu grijă să nu pierdem sucul lăsat şi le punem peste sfecla din farfurie.
 
 

Stropim cu puţin ulei de măsline şi servim ;)