joi, 11 februarie 2010

Ciorbă de (verişoare) perişoare

Cui nu-i place ciorba de perişoare să ridice două degete (de la picioare) Cine reuşeşte, are permisiunea să nu îi placă această ciorbă :) O ciorbă clasică, de iarnă, acră (borş),  gustoasă şi hrănitoare. Una din ciorbele mele preferate.
 
 
 INGREDIENTE: 
 pentru perişoare

 
 0,7-1Kg Carne tocată amestec vită cu porc (merge şi cu carne tocată de pui, porc sau viţel)
 2 Ouă  
 O legătură de Mărar
 O legătură mică de Pătrunjel
 2-3 linguri de Orez
 Sare, piper şi o linguriţă de boia de ardei dulce
  
 pentru ciorbă  
 2 linguri de Ulei
 3-4 Morcovi
 1/2 Ţelină
 1 Ardei gras verde
 1 Gogoşar
 2 Cepe
 1 litru de Borş natural ( se poate inlocuii cu borş la plic sau zeamă de varză )
 
  MOD DE PREPARARE:
 
 Precum v-am obişnuit deja, întâi curăţăm şi spălăm legumele, după care le tocăm cubuleţe.

Într-o oală de 5-6 litrii punem 2 linguri de ulei şi legumele tocate şi le călim uşor la foc mic. Când ceapa este sticloasă, umplem oala cu apă şi lăsăm să fiarbă la foc mediu. În acest timp vom prepara verişoarele (pardon, perişoarele). Într-un vas încăpător amestecăm carnea tocată cu orez, 2 ouă, sare, piper, boia de ardei dulce, şi verdeaţă tocată ultra-mega-extra fin. Amestecăm bine compoziţia şi o potrivim de sare şi piper. Cu mâinile umede formăm verişoarele (pardon, perişoarele) ca pe nişte chifteluţe de aproximativ 3 centimetrii diametru. Cât să între odată în gură !

După ce am modelat toate verişoarele (pardon, perişoarele), le scufundăm una câte una în ciorba care fierbe deja de minute bune.

Lăsăm să se fiarbă aproximativ 25 minute. Gustăm o verişoară (pardon perişoară) să fim siguri că sunt fierte. Dacă sunt fierte, adăugăm borşul şi opţional mai putem adăuga şi 2 linguri de pastă de tomate sau un pahar de suc de roşii care îi vor da un plus de savoare şi îi vor îmbunătăţii aspectul.

Mai lăsăm pe foc câteva minute şi chiar înainte să oprim focul mai adăugăm puţină verdeaţă tocată. Putem folosii cu succes leuşteanul sau tarhonul dar merge şi patrunjelul.

Serviţi fierbinte lângă un ardei iute murat.
Să vă fie foame că poftă sunt sigur că v-am făcut ;)