miercuri, 20 martie 2013

RULADA DE PORC


Pentru ca mananc mult porc si pentru ca il gatesc in milioane de feluri, am pretentii cand e vorba de banalul prieten al romanilor. Si pentru ca nu m-as putea mandri cu o ceafa de porc la gratar, ma voi mandri cu rulada mea favorita. Am gatit-o acum o saptamana pentru prima data si stiu ca o voi mai gati de muuuuuuuuuuuulte ori.

INGREDIENTE:
1,5-2 kg. Muschi file (cotlet fara os) de Porc
1 legatura de Patrunjel
20-30 frunze de Salvie
4-5 graunti de Usturoi
300 gr. Bacon sau costita afumata fara os
Coaja de la o Lamaie
Sare, piper, paprika, ulei de masline

MODUL DE PREPARARE:
Pentru inceput pregatim carnea. Este de preferat ca muschiul sa aiba un strat exterior de grasime de aproximativ 5mm. Pentru a face o rulada, trebuie sa desfacem muschiul cu un cutit foarte ascutit. Trebuie sa obtinem o "foaie" de carne dreptunghiulara de grosime uniforma (2-3cm.) Pentru a realiza aceasta "foaie" sunt 2 metode:
1) Taiem muschiul in 2 parti egale pe lungime dar fara sa taiem complet. Pana la 2 cm. Apoi fiecare jumatate o mai taiem o data in jumatate pe lungime tot fara sa taiem complet. Incepem taietura de la imbinarea cu cealalta jumatate.

2) Incepem cu o sectiune de 2 cm. pe toata lungimea muschiului si continuam sa ne adancim in muschi, mergand paralel cu partea exterioara tot la 2 cm. Continuam sa il desfacem ca pe o spirala pana la capat. Pana avem acea "foaie" de carne dreptunghiulara cu grosimea uniforma de 2 cm. Ca in poza de mai jos.

Spalam, curatam si tocam patrunjelul, salvia si usturoiul. Adaugam si coaja de la o lamaie, sare, piper si 2-3 linguri de ulei de masline. Amestecam bine compozitia si o intindem uniform pe toata suprafata carnii.
 


Taiem baconul in felii subtiri si le adaugam si pe acestea peste verdeata. Rulam muschiul strans si cu grija. Crestam in patratele partea cu grasimea si membrana. Presaram sare, piper si paprika. Ungem bine cu ulei de masline si legam fedeles muschiul. Il asezam intr-o tava de cuptor, pe hartie de copt si il bagam in cuptorul incins la 250 grade pentru 20 de minute. Cu grasimea in sus.



 Daca dupa 20 de minute s-a rumenit frumos, il scoatem afara, turnam zeama din tava pe deasupra si il mai bagam inca 30-40 minute la 180 grade.
Scoatem tava din cuptor, mai aruncam niste zeama peste carnea frumos rumenita si acoperim tava cu folie de aluminiu. O lasam sa se odihneasca la cald 30 de minute.

 Intre timp, eu am pregatit un piure de cartofi si o salata de rucola. Ambele merg foarte bine cu aceasta rulada de muschi de porc.