duminică, 17 martie 2013

FOCACCIA


 O paine italieneasca plata. Nimic senzational. - FALS
 Este o paine (al naibi de) gustoasa si aromata. O poti manca oricand si cu orice. O poti manca si doar asa, goala. Reteta e foarte simpla si lasa loc de interpretari. 

INGREDIENTE:
450 gr. Faina alba (00 sau 000)
280-300 ml. Apa calduta
15 gr. Drojdie proaspata
1 lingurita de Sare
2 linguri bune de Ulei de masline
jumatate de lingurita de Zahar
8-10 Rosii Cherry sau rosii obisnuite taiate felii
cateva frunze de Salvie
Sare mare de mare
Piper proaspat
2-3 linguri de Ulei de masline
OPTIONAL - Rozmarin, Busuioc, Rosii uscate, Anchoa s.a.m.d.

MODUL DE PREPARARE:
Mai simplu decat va imaginati. O sa il descriu in pasi:
1) Dizolvati drojdia in putina apa calduta in care ati dizolvat zaharul. 
2) Cerneti faina impreuna cu sarea fina intr-un vas. Faceti loc la mijloc si turnati 2 linguri bune de ulei
3) Adaugati drojdia dizolvata si restul de apa calduta. Amestecati usor cu degetele pana se leaga compozitia.
4) Framantati cateva minute pana aveti un aluat moale, elastic si fin.
5) Ungeti aluatul cu putin ulei si acuperiti-l cu folie de bucatarie ca sa nu se usuce. Lasati-o sa stea la loc cald pana se dubleaza in volum. Aproximativ o ora. 
6) Impartiti aluatul in cate focaccia vreti sa faceti  (2-3).  Intindeti aluatul cu mana in tava de copt pe hartie de copt sau folie de teflon. Intindeti in strat subtire de 1-1,5cm.

7) Presarati sare de mare, piper, rosii taiate feliute si frunze de salvie sau/si rozmarin. Faceti niste adancituri cu varfurile degetelor in aluat si turnati putin ulei de masline (2-3 linguri) peste toata focaccia.
8) Lasati inca 20-30 minute la dospit apoi introduceti-o in cuptorul preincalzit la 200 grade. Cam in 20 de minute ar trebui sa arate ca in poza. Sa sune a gol cand ciocaniti in ea. Va fi delicioasa.