joi, 8 noiembrie 2012

SPANAC CU OCHIURI


 Este o reteta clasica. Unul din gusturile copilariei. Probabil ca nu toata lumea se da in vant dupa spanac dar mie imi place "la nebunie" ! Daca  punem si un ou ochi langa, este delicios. Mai jos veti gasi reteta cu care am crescut eu si pe care o fac in continuare cu placere.

INGREDIENTE:
1 kg. Spanac verde si proaspat
1 lingura buna de Unt
2 linguri de Ulei de masline
2 linguri de Faina
300 ml. Lapte gras (200 ml lapte + 100 ml Smantana lichida)
O capatana de Usturoi
Sare si putin piper dupa gust

MODUL DE PREPARARE:
Incepem cu o vizita la piata. Alegem spanacul de un verde inchis, cu frunza medie. Fruza trebuie sa fie ferma, tare, sa faca "trosc" cand o indoim. Acela este un spanac proaspat si de el avem nevoie. Ajunsi acasa, vom spala spanacul sub jet puternic de apa rece. Multa apa. Rupem radacinile si avem grija sa inlaturam tot nisipul si pamantul de pe frunze. Il spalam ca pe salata, frunza cu frunza.

 Intr-o cratita sau oala incapatoare punem 1 litru de apa cu o jumatate de lingurita de sare la fiert. Cand clocoteste, punem spanacul cate o mana buna. Se va inmuia in cateva secunde si va face loc sa mai adaugam o mana de spanac. Tot asa pana il adaugam tot. Il dam intr-un clocot si daca s-a inmuiat il scoatem si il strecuram. Atentie, nu aruncati apa in care a fiert. Lasati-o la decantat. Spanacul oparit il lasam sa se scurga bine, apoi il tocam cu cutitul. Ca pe vinete dar nu atat de fin. 
 
 

 Separat intr-o cratita, incalzim uleiul de masline si topim untul in uleiul de masline. Adaugam 2 linguri de faina de grau si amestecam bine. Cand incepe sa se ingroase turnam laptele putin cate putin. Avem grija sa nu se coloreze (prajeasca) faina. Dupa ce am incorporat laptele, daca tot se mai ingroasa, putem subtia cu zeama in care am oparit spanacul. 
 

Adaugam si spanacul tocat si lasam sa fiarba. Asezonam cu sare si putin piper doar pentru aroma. Curatam o capatana mica de usturoi si il pisam bine sau il tocam marunt. Il adaugam in spanac dupa ce am oprit focul. 
 

Il servim cald langa un ou ochi moale... Ok hai, doua oua !