luni, 9 aprilie 2012

AMANDINA



Este timpul pentru regina dulciurilor ciocolatoase. Este vremea AMANDINELOR. Probabil ca citind aici veti gandi ca exagerez. Poate ca exagerez dar aceasta amandina pe care o descriu mai jos este AMANDINA SUPREMA. De-a lungul timpului am incercat multe retete si din toate am luat cate putin pana am conceput cea mai buna AMANDINA pe care am gustat-o vreodata.


Ingrediente :

  • 1 plic Praf de copt
  • 125 gr Unt
  • 2 buc. Galbenusuri
  • 3 buc. Oua intregi
  • 60 gr Zahar
  • 80 gr Zahar pudra
  • 100 ml Apa
  • 5 linguri Faina
  • 3-4 linguri Apa rece
  • 15 gr Cacao
  • 2 lingurita Cafea solubila
  • 100 gr Ciocolata menaj
  • 50 ml Smantana lichida

     

    Modul de preparare pentru PRAJITURA AMANDINA:

    Ingredientele de mai sus sunt pentru 8 prajituri nu prea mari dar nici prea mici. Pentru inceput trebuie sa coacem blatul amandinei care va fi facut in felul urmator:
    Separam galbenusurile de albusuri si batem albusurile spuma cu un pic de sare. Dupa ce avem o spuma bine inchegata, adaugam zaharul, cacaua si faina cernuta, praful de copt, galbenusurile, 3-4 linguri de ulei si 3-4 linguri de apa si amestecam bine pana la omogenizare. 

    Coacem in cuptorul preincalzit la 185-190 grade timp de aproximativ 30 de minute. Pentru a fi siguri daca este copt blatul, facem testul cu scobitoarea. Dupa ce s-a copt, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.




     Intre timp, preparam siropul, crema si glazura. Pentru sirop, dizolvam in 100ml de apa fiarta 80 grame de zahar si 2 pliculete sau 2 lingurite de cafea solubila tip nes. Topim complet zaharul si lasam sa dea intr-un clocot. Daca blatul s-a racit, il vom taia pe grosime si il vom insiropa cu siropul cald. Acum vom adauga crema pe care o preparam in felul urmator. Amestecam la bain-marie (sau la aburi) 125 grame de unt cu 80 grame de zahar pudra si 2 galbenusuri pana ce zaharul este complet dizolvat si crema este omogena si spumoasa. Adaugam aceasta crema peste jumatatea inferioara a blatului si acoperim cu cealalta jumatate de blat.


     Pe deasupra vom turna glazura pe care o obtinem incalzind usor, la foc f mic intr-un vas  50 ml. de smantana lichida. Cand aceasta s-a incalzit, adaugam ciocolata rasa si amestecam pana ce se topeste si omogenizeaza. Vom obtine o glazura perfecta pe care o vom turna cu grija peste amandinele portionate.


     Decoram cu un "mot" de frisca si servim dupa ce au stat cel putin 2 ore la rece. 


    ATENTIE, GUSTUL LOR CREEAZA DEPENDENTA !!!