miercuri, 9 noiembrie 2011

Gogonele murate

Probabil cea mai simplă rețetă de murături. Este atât de simplă că nici măcar nu este nevoie de o rețetă. Doar de câteva regului și de ceva imaginație. Eu pun murăturile după gustul meu. Ce înseamnă asta ?  Înseamnă că mirodeniile și condimentele se pot înlocui sau omite parțial.
 
 Pentru 1 borcan mare de 1,6-2L:

 1 kg. Gogonele verzi
 1 Morcov mare
 2-3 Crenguțe de cimbru
 1 linguriță Piper negru boabe
 1 linguriță boabe de Muștar
 1 Ceapă verde
 2-3 grăunți de Usturoi
 2 L. Apă
 2 linguri mari de Sare grunjoasă (de murături)
 Țelină (frunze sau rădăcină)
 Rădăcină de Hrean
 2-3 foi de Dafin
 1 Ardei iute





  MODUL DE PREPARARE:
 
 Începem cu spălatul și curățatul legumelor. Pentru a nu avea surprize în timp, spălăm foarte bine legumele și borcanul. Eu îl și sterilizez la microunde. Îl las 5 minute pe maxim la microunde imediat ce l-am spălat (cât este încă umed). Îngrămădim cât mai multe gogonele în borcan forțându-le cu grijă să nu le crăpăm. Le așezăm în rânduri potrivindu-le astfel încât să intre cât mai multe. Pe măsură ce le așezăm în rânduri punem și restul legumelor, condimentelor și mirodeniilor.

 


 Separat fierbem apa cu sarea pentru câteva minute. Oprim focul și lăsăm 2-3 minute să se răcească. Adăugăm apa fierbinte peste gogonele având grijă să nu se spargă borcanul și să acoperim conținutul cu lichid. Punem capacul și trimitem la loc întunecos și răcoros pentru următoarele luni. Servim gogonelele murate simple sau împreună cu gogoșari și castraveți murați (salată asortată de murături) lângă o friptură sau lângă o iahnie de fasole cu afumătură (preferata mea).