sâmbătă, 22 octombrie 2011

Supă concentrată de pui


Supă concentrată de pui. Un fel de Delikat cu gust de pui. Doar că cel de casă este mai natural, mai sănătos și chiar mai aromat și cu un gust mai puternic. În rețetele străine apare sub numele de "stock" sau "broth". Eu am preparat prima dată această rețetă în Anglia la Ashburton Cookery School și abia am așteptat să o prepar și acasă. Are rolul de a da gust și aromă diferitelor mâncăruri (de legume, orez, pui, sosuri, ș.a.m.d.) 

INGREDIENTE:
 2 kg și ceva de Spinări de Pui (tacâmuri)  
 1 kg Legume (morcovi, ceapă, praz, țelină, rădăcină de pătrunjel)
 3-4 foi Dafin
 Cimbru, piper boabe


MODUL DE PREPARARE:
 Începem cu oasele de pui. Eliminăm pieile și grăsimea de pe oase. Dacă mai este carne, o putem lăsa. Aruncăm doar pielea și grăsimea. Eu am cumpărat din magazin 2 tăvițe de "Tacâmuri de Pui" care au cântărit împreună 2,5kg. După ce le-am curățat bine de piele și grăsime am rămas cu exact 2 kg.
 

 Le spălăm foarte bine sub jet de apă rece și le punem la fiert în 4 litri de apă. După ce dau în fiert adunăm spuma cu o lingură sau un polonic. Nu cu o spumieră. Pentru că dacă vom folosii spumieră, vom lua numai spuma, nu și grăsimea.

Lăsăm să fiarbă aproximativ o oră, timp în care mai adunăm spuma din când în când. Acum e momentul să adăugăm și legumele curățate, spălate și tocate în bucăți măricele.

Mai fierbeți încă 3-4 ore la foc mic.

Strecurați supa prin tifon și mai puneți-o la fiert pentru a o reduce până la concentrația dorită. Eu am redus-o până la 400ml.

Lăsați-o un pic să se răcească și cât încă mai este călduță, turnați-o într-o pungă pentru cuburi de gheață sau într-o formă de făcut cuburi de gheață. Congelați și folosiți câte un cub de concentrat la 500-750ml apă în funcție de preparatul pe care il gătiți.