joi, 4 martie 2010

Salată cu ton

O salată excelentă din multe privinţe. Ingredientul principal, cel care dă gustul salatei este tonul. Un peşte sănătos si gustos ce conţine grăsimi "bune" de care avem nevoie.
Studiile cercetătorilor au arătat că acest grup de acizi polinesaturati protejează organismul împotriva atacului de cord şi luptă împotriva cancerului de sân, ovarian şi de col. De asemenea, au un rol important în reducerea colesterolului şi a presiunii arteriale. Tonul este, aşadar, alegerea ideală, mai ales pentru că asigură organismului proteine, fibră şi substanţe nutritive.
   Dar să revenim la oalele noastre. 
 
 INGREDIENTE:  
 O conservă de Ton bucăţi în ulei (preferabil de măsline)
 2 Roşii
 1 Castravete românesc sau o jumătate de castravete tip Fabio
 1 Ardei gras
 Câteva frunze de salată verde (se pot folosii şi frunze de rucola)
 O conservă mică de boabe de Porumb
 2-3 felii de Pâine
 1 grăunte de Usturoi
 2-3 linguri de Ulei de măsline (preferabil extravergine)
 1 lingură de Oţet balsamic
 Câţiva stropi de zeamă de Lămâie
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 Curăţăm şi spălăm cu apă rece roşiile, castravetele, ardeiul şi salata. La salată insistăm cu jetul puternic de apă pe fiecare frunză în parte pentru a ne asigura că nu rămâne pământ, nisip sau alte mici vieţuitoare ascunse printre pliurile frunzelor.
 
 Prăjim feliile de pâine şi imediat ce le-am prăjit, le frecăm pe ambele părţi cu un grăunte de usturoi. Tăiem feliile cubuleţe aproximativ egale.
 
 Pe o farfurie aşezăm întâi frunzele de salată rupte cu mâna după care una din feliile de pâine tăiate cubuleţe. Peste pâine adăugăm o roşie , jumătate de ardei gras, jumătate de castravete românesc, câteva linguri de porumb boabe, jumătate de conservă de ton, stropim cu puţină zeamă de lămâie, un praf de sare şi foarte puţin piper, un fir lung şi subţire de ulei de măsline extravergine şi cam jumătate de lingură de oţet balsamic. Astfel va arată impecabil şi apetisant.
 
 

Cu toate astea, dacă gătiţi doar pentru cei ai casei, recomand să puneţi toate ingredientele "la grămadă" într-un castron încăpător şi să amestecaţi măcar 1 minut cu ajutorul a 2 linguri. Gustaţi şi mai adăugaţi sare, piper, oţet, lămâie sau ulei dacă mai este nevoie. O astfel de salată se poate servii pe post de fel principal.
 
 Poftă Mare ;)