duminică, 13 decembrie 2009

Fasole cu ciolan (iahnie de fasole cu ciolan)

mmmmmmmmmmmmmm....... Cui nu îi place fasolea cu ciolan să ridice două degete, să-şi dea două palme şi să îşi revizuiască atitudinea. Nu are voie să nu îţi placă fasolea cu ciolan. Refuz să cred că nu îţi place fasolea cu ciolan. Este grav. Extrem de grav. Singurul motiv pentru care ar putea să nu îţi placă fasolea cu ciolan este că nu ai mâncat fasole cu ciolan. Ai mâncat altceva asemănător care conţinea fasole şi ciolan.
 
 Să revenim la oalele noastre !
 
 
 
 

 
 INGREDIENTE:
Fasole uscată albă, pestriţă sau roşie 500 gr. (recomand fasolea pestriţă)
1 Ciolan afumat (preferabil afumat natural, la fum)
3 Cepe mari
1-2 Morcovi mari
2 Gogoşari
1 Păstârnac (albitură)
2 Roşii decojite*
200 ml. Suc de roşii sau 3 linguri pastă de tomate
2-3 linguri de ulei
Condimente: piper, 5-6 foi dafin
100gr. Ţelină (opţional)
 
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 
 
 Se începe ca de obicei cu spălarea-curăţarea legumelor şi opărirea ciolanului.
 
 Se căleşte în 2-3 linguri de ulei ceapă împreună cu ţelină, păstârnacul, morcovii şi sarea.

Când au devenit aurii se adaugă gogoşarii şi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe. Se mai ţine pe foc 2-3 minute.

Separat se pune fasolea la fiert. După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune din nou la fiert în altă apă. Se repetă operaţia de 3 ori. Împreunăm legumele călite cu fasolea opărită, ciolanul şi restul de condimente şi le punem la fiert în apă cât să acopere ingredientele.

Se fierbe la foc mic. Când fasolea  este fiartă, adăugăm sucul de roşii, potrivim de sare după gust şi mai fierbem câteva minute.
 
 Se serveşte cu salată de castraveţi muraţi sau ceapă roşie.
 
 În funcţie de gusturi se poate servii cu smântâna şi tarhon.