sâmbătă, 14 decembrie 2013

COZONAC CU NUCA




Cozonac....atat de simplu.... FALS
Poti amesteca faina cu oua cu zahar si ceva arome si sa-i zici cozonac. Sau sa-l cumperi din magazin. Doar ca acela nu este COZONAC. Cozonacul trebuie facut cu ingrediente de cea mai buna calitate. Trebuie facut asa cum il faceau bunicii si strabunicii nostri. Dupa reteta lor. Cu faina aleasa luata numai de o anumita moara, cu oua de la gaini ce s-au bucurat de o curte mare si au mancat cereale. Apoi ordinea de amestecare a ingredientelor. Temperatura lor, temperatura din bucataria unde ii prepari, temperatura din cuptor (mai mare la inceput apoi domoala). Si nu in ultimul rand munca fizica. Caci daca ai facut cozonaci si nu esti frant de oboseala ca dupa o zi de sapa, atunci ai facut altceva asemanator cu cozonacul ;) Dar sa nu mai lungim vorba si sa va prezint cea mai simpla reteta
de cozonac pe care o stiu de la bunica mea.



INGREDIENTE:

1 Kg Faina fina de cozonac (sau 000 din magazin)
0,5 L. Lapte gras (preferabil de tara)
300 Gr. Zahar
5 Oua proaspete
10 linguri de Ulei
O lingura zdravana de Untura rece
50 Gr. Drojdie proaspata
O lingurita rasa de sare
Semintele de la un baton de Vanilie sau esenta de Vanilie 2 fiole
Pentru umplutura: 500 gr. Nuca macinata, 6 linguri de Zahar si 2 de Cacao, esenta de Rom

MOD DE PREPARARE:
Pentru inceput cernem faina intr-un vas (lighean) incapator.
Spargem ouale si le frecam bine cu zaharul pana se topeste zaharul. Adaugam esenta de vanilie.
Incalzim laptele cat sa fie caldut. Adaugam si o lingura de zahar din cele 300gr. Dizolvam drojdia in laptele caldut (ATENTIE: daca laptele este prea cald, fierbinte, omoara drojdia si nu va mai creste cozonacul). Dupa ce s-a dizolvat drojdia, amestecam impreuna toate ingredientele lichide si untura topita. Dupa ce s-au omogenizat, facem un gol in mijlocul fainii si turnam acolo lichidul.

Acum incepe partea grea. Folosind doar degetele de la o mana incorporati faina in lichid si cand s-au amestecat cat de cat incepeti sa framantati. Pana va doare mana. Si dupa aceea framantati din nou. Pana aveti un aluat omogen si fin care tinde sa se dezlipeasca de pe mana. Trebuie sa fie un aluat moale. Daca este prea moale, mai adaugati putina faina. Cand aluatul este omogen, inveliti-l cu o folie alimentara cat sa nu ramana aer, apoi mai adaugati cateva prosoape peste. Sa-i fie cald. Lasati sa dospeasca minim o ora la loc cald si ferit de curent. Daca si-a dublat volumul intr-o ora, e cazul sa il framantati din nou. putin....1 minut. Acoperiti-l si lasati-l iar la dospit 30 de minute.

Intre timp pregatiti masa de lucru, incingeti cuptorul la 200 grade si preparati umplutura preferata. Masa trebuie sa nu fie rece. Ungeti-o bine cu ulei. Nuca macinata o amestecati cu zahar, cacao si esenta de rom. Adaugati si putina apa fierbinte cat sa obtineti o crema pe care sa o puteti intinde. Asta este varianta simpla. Mai este o varianta in care in locul apei puteti folosi albuse batute spuma. Puteti pune si doar nuca cu cacao si zahar, fara lichid. Atunci o presarati peste aluat.





Impartiti aluatul in 4 daca aveti tavi mari de cozonac. Intindeti o parte de aluat pe masa unsa cu ulei. Cu varfurile degetelor. Intindeti 1/4 din nuca in strat aproximativ uniform apoi rulati aluatul. Procedati la fel cu inca un sfert din aluat. Rasuciti rulourile unul peste celalalt intr-o spirala. Asezati aluatul in tava unsa si tapetata cu putina faina si ungeti cozonacul cu ou batut.

 
Lasati-l sa creasca inca jumatate de ora la loc cald. Dupa ce s-a dublat in inaltime e momentul sa il mai ungeti odata cu ou batut si sa il bagati in cuptorul preincalzit la 200 grade.



Imediat ce ati inchis usa cuptorului, reduceti temperatura la 170-180 grade si lasati-l acolo pana se face auriu si in casa miroase a sarbatoare (aproximativ 45 minute) Ca sa fiti siguri de reusita faceti testul cu scobitoarea.
Craciun plin de bucurii sa aveti ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea..... !