marți, 9 octombrie 2012

CASTRAVETI MURATI (de iarna)

 Grabiti-vaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Mai sunt doar cateva kg. de castraveti pe tarabele pietelor din Romania. Luati-i si indesati-i in borcane. Ne asteapta vremuri grele, sa avem barem muraturi :)
Haideti sa va spun reteta mea de castraveti murati. Probabil cei mai buni castraveti din lume. 

INGREDIENTE:
5 kg. Castraveti mici si tari (proaspat culesi)
1 Telina mica
3-4 radacini de Hrean
3-4 Morcovi 
2 linguri de boabe de Mustar
1 lingura de boabe de Ienibahar
3-4 foi de Dafin (rupte in bucati mici)
2 Ardei iuti
5 linguri mari de Sare pentru muraturi (ne iodata)
3 linguri mari de Zahar
1 litru de Otet din vin de 9 grade
2 litri de apa
Optional mai puteti adauga si alte mirodenii sau condimente care va plac. Usturoi, coriandru, marar, tarhon, piper boabe, frunze sau crengute de cires, arpagic s.a.m.d.

MODUL DE PREPARARE:
Foarte simplu. Spalati foarte bine castravetii cu apa rece. Lasati-i sa stea in apa rece pana pregatiti borcanele si otetul. Borcanele le spalati foarte bine cu apa calda si le sterilizati in cuptorul incins sau cat sunt inca umede, le trimiteti 10 minute in cuptorul cu microunde. Intre timp pregatiti lichidul. 
 Intr-un vas incapator puneti apa, otetul, sarea, zaharul, frunzele de dafin, boabele de mustar si ienibahar si ardeii iuti si fierbeti cateva minute. Opriti focul si umpleti borcanele cu castravetii spalati. Printre castraveti introduceti si morcovii, telina si hreanul curatate si taiate. Turnati zeama nestrecurata peste castraveti cat inca este fierbinte. Umpleti borcanul bine si acoperiti cu celofan sau film de bucatarie (folie). Puneti capacele si lasati borcanele sa se raceasca incet, la temperatura camerei. Ziua urmatoare ii veti depozita la loc racoros si intunecos. Peste 2 luni vor fi deliciosi !