sâmbătă, 23 iunie 2012

SOCATA


O alta bautura de vara. Racoritoare, naturala, sanatoasa si deosebit de gustoasa. La mine in familie, de cand incepe sa infloreasca socul si pana spre mijlocul verii, nu lipseste Socata. Mai jos voi descrie cum o prepar eu dar voi puteti aduce modificari la gust prin adas sau reducere a cantitatii de zahar. Universal valabil este 100 grame zahar la 1 litru de apa. Eu pun mai putin. 400 grame la 5 litri. Dar sa nu va mai aburesc, iata reteta:


INGREDIENTE:
5-10 flori de Soc (5 minim - maxim 10 pentru aroma puternica)
5 L Apa rece
2 Lamai
400 gr. Zahar
10 gr. Drojdie proaspata


MODUL DE PREPARARE:
Pentru inceput spalam florile de soc. Le scufundam de cateva ori in apa rece si eventual le putem lasa in apa cateva minute, intorcandu-le din cand in cand. Punem florile spalate pe fundul borcanului si lamaile taiate felii.

 Separat, punem 2 litri de apa la fiert. Cand apa a clocotit, adaugam zaharul, il topim si mai fierbem 2-3 minute.

 Peste aceasta apa punem restul de apa rece si o adaugam in borcan peste florile de soc. Daca apa nu mai este fierbinte, putem adauga si drojdia. Acoperim cu un tifon sau o farfurie intoarsa si lasam borcanul la soare cateva zile.

 De 2-3 ori pe zi amestecam cu o lingura lunga de lemn. Din cand in cand gustam si in functie de gust si de acidulatie stabilim cand e gata. Daca prinde zile insorite, in 3 zile ar trebui sa fie perfecta la gust. 
O strecurati, stoarceti lamaile daca credeti ca trebuie mai acra si o imbuteliati in sticle. LA FRIGIDER CU ELE. Peste inca 2-3 zile, socata devine perfecta.