miercuri, 23 octombrie 2013

Ștrudel cu Dovleac


 O minunăție de mic dejun/gustare/desert. Și pentru că pozele vorbesc mai bine decât scriu eu, vă las să aflați cum mi-am ocupat eu dimineața  :)
 Și pentru că Dovleacul avea 15kg. curățat, jumătate l-am ras pe răzătoarea mare, un sfert l-am tăiat cuburi pentru diferite mâncăruri și un sfert a ajuns direct în cuptor la 200 grade pentru aproximativ 90 de minute. Fără nici un adaos. Dacă dovleacul nu este destul de dulce, mai puteți adăuga zahăr sau miere înainte de a-l coace.
 Pungile conțin aproximativ 1kg de dovleac ras sau tocat cuburi și se pot congela.

 Pentru Ștrudele am oprit cam 1 kg de dovleac ras pe care l-am pus la călit în puțin unt. Când a început să se înmoaie, am adăugat și câteva linguri de zahăr. 6-7, după gust. Am mai ținut pe foc până ce s-a înmuiat bine dovleacul. Am oprit focul și am adăugat o lingură rasă de scorțișoară.

Am pus umplutura astfel creată la răcit și între timp am pregătit aluatul de foietaj. Din comoditate am ales să cumpăr foietajul congelat. L-am lăsat să se dezghețe încă din seara anterioară pentru a-l putea folosi dimineața.
 
 Mai departe o să las pozele să vorbească și revin cu completări.

 Pe marginea foii de aluat am întins un strat de dovleac puțin mai gros decât degetul mare. Am învârtit umplutura în aluat și am lipit foaia suprapusă cu gălbenuș de ou. Am tăiat excesul de aluat și am împărțit acel "cârnat" în 4 sferturi egale. Le-am tăiat cu dosul cuțitului, prin apăsare. Le-am crestat cu lama cuțitului, le-am uns cu gălbenuș de ou și le-am trimis în cuptorul preîncălzit la 200 grade  
 Și după ce au stat în cuptor 15 minute la 200 grade și încă 5-6 la 220, iată cum s-au prezentat:

Rezultat final !