sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Tocană de cartofi (mâncare de cartofi sau iahnie de cartofi)

O reţetă clasică, contemporană (în vremuri de criză economică) , ieftină şi gustoasă.
 
 
 INGREDIENTE:

 1 kg. Cartofi
 3 Cepe medii
 Juma' de metru de cârnat crud - uscat şi afumat
 Suc de roşii, bulion sau pastă de tomate
 Sare, piper, o linguriţă de boia dulce şi puţină boia iute sau chiar un ardei iute
 Puţin mărar proaspăt sau uscat
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 Curăţăm cartofii şi ceapa, le spălăm şi le tocăm. Cartofii îi tăiem cubuleţe iar ceapa o tocăm peştişori. Tăiem şi cârnatul feliuţe.


Cârnatul poate fi înlocuit cu aproape orice fel de carne dar pentru un gust mai bun, recomand ceva afumat.


Punem la călit cârnatul tăiat împreună cu ceapă iar când ceapa devine gălbuie, adăugăm şi cartofii tăiaţi cubuleţe. Dacă în locul cârnaţilor folosiţi carne, nu adăugaţi cartofii până nu este fiartă carnea deoarece timpul de fierbere al cartofilor este undeva în jurul la 20 minute.


Adăugăm apă până se acoperă cartofii, puţin suc de roşii sau bulion, sare, piper, boia dulce, boia iute sau ardei iute şi lăsăm pe foc mediu până ce cartofii sunt aproape fierţi.


Adăugăm restul de bulion şi mai ţinem pe foc până ce cartofii sunt fierţi iar apa a devenit un sos de consistenţa unei smântâni moale. Oprim focul şi mai adăugăm mărarul tocat fin şi opţional 2-3 grăunţi de usturoi tocati.


Serviţi fierbinte şi eventual şi cu puţin pătrunjel verde tocat, lângă o salată de murături de iarnă.  
Poftă Bună !