miercuri, 24 august 2011

Cremă de zahăr ars

 Pentru că după o pauză de câteva luni am iarăşi CUPTOR, următoarele reţete vor fi preparate cu ajutorul lui. Al CUPTORULUI. Începem cu un desert. Cu desertul copilăriei mele. Al duminicilor când mâncam Cremă de zahăr ars în timp ce urmăream "Gala desenului animat" . Vă mai amintiţi ?  
    
 Nu îţi place crema de zahăr ars ? MINŢI !!!
 Cel mai simplu desert. Dar unul din cele mai gustoase. Mai jos voi descrie varianta cea mai uşor de realizat. Această reţetă este descrisă şi executată de soţia mea. Expertă în ciorbe şi deserturi !
 

 INGREDIENTE:  
 250 gr. Zahăr pentru cremă
 50 gr. Zahăr pentru sirop
 12 Ouă
 1,5L Lapte
 1 Baton de Vanilie (se poate inlocuii cu 2 pliculeţe de zahăr vanilat sau o fiolă de esenţă)
 Un praf de Sare

 MODUL DE PREPARARE:
 Într-un vas de minim 2,5L batem ouăle bine cu un praf de sare, esenţa de vanilie (zahărul vanilat sau seminţele de vanilie) şi 250gr. de zahăr. Când sunt bine bătute adăugăm laptele şi amestecăm bine cu telul sau mixerul până se omogenizează.

 
 În cratiţa sau tava în care vom coace crema topim 50gr. de zahăr şi îl ardem puţin până ce capătă o culoare arămie plăcută. Atenţie: 3 secunde în plus fac diferenţa dintre arămiu plăcut şi negru cu miros de fum. Imediat ce luăm cratiţa de pe foc, întindem zahărul ars pe pereţii vasului. Rapid până nu se întăreşte.
Turnăm compoziţia preparată anterior, în acel vas şi dăm la cuptor la foc mediu/domol pentru 30-40 minute. Pentru cuptoarele electrice, temperatura optimă este 170-180 grade. Cuptorul trebuie preîncălzit !

 
 Lăsăm să se răcească şi dăm la frigider 2-3 ore înainte să servim. Poftă bună ! 

2 comentarii:

  1. Nu reusesc sa imi dau seama daca degetele cu oja care se vad in poze sunt ale unui barbat sau nu :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. :))
    Sunt degetele sotiei mele. Daca citeai cu atentie reteta, descopereai o fraza la inceputul retetei :"Această reţetă este descrisă şi executată de soţia mea."

    RăspundețiȘtergere

Da-ti cu parerea..... !