duminică, 13 ianuarie 2013

CHEC APERITIV


Un aperitiv extraordinar. Unii ii zic "chec aperitiv", altii ii zic "pizza cu de toate". Eu zic ca este o gustare gustoasa care arata intr-un mare fel ;) Foarte simplu de realizat si nu are o reteta stricta. Trebuia doar sa retineti ca pentru fiecare ou pus in compozitie, adaugati o lingura de faina. Restul ingredientelor vin dupa pofta inimii. Eu prepar acest "Chec Aperitiv" de regula cand am resturi prin frigider. Pe langa oua, faina si praf de copt (care sunt obligatorii) adaug cascaval, sunca, ardei, masline, si ciuperci. Dupa pofta mai adaug cateodata marar, ardei iute, oua fierte, cremwursti s.a.m.d.

INGREDIENTE:
6 Oua
6 linguri mari de Faina
200 gr. Cascaval
200 gr. Sunca
200 gr. Ciuperci
100 gr. Masline fara samburi
1 plic de Praf de copt
Sare si Piper si Verdeturi dupa caz si gust

MODUL DE PREPARARE:
Intai separam albusele de galbenusuri. Tocam ingredientele in cuburi aproximativ egale iar ciupercile le sotam cu sare intr-o tigaie fara ulei sau pe un gratar. Isi vor lasa ele lichid. Le tinem pe foc pana se evapora tot lichidul iar ciupercutele au devenit moi si comestibile. Nu prajite !
Amestecam galbenusurile cu cascavalul, sunca, ardeii, maslinele si ciupercile racite. Adaugam si faina amestecata cu praful de copt, sarea si piperul. Amestecam bine cu o paleta.


Albusurile le vom bate spuma cu un praf de sare. Adaugam spuma de albuse putin cate putin in compozitia creata anterior. Amestecam incet pana se incorporeaza tot albusul si ne-a rezultat o compozitie omogena.
Incingem cuptorul la 180-190 grade (mediu). Ungem cu unt o tava de chec si o tapetam bine cu faina sau pesmet. Turnam compozitia pana la maxim 3/4 din inaltimea tavii si o trimitem la cuptor pentru urmatoarele 40-45 de minute.


Facem testul cu scobitoarea si daca mai trebuie, o mai lasam 5-10 minute. Pana este rumena si apetisanta ;)
Lasam 10-15 minute sa se racoreasca inainte sa il scoatem din tava si il mai lasam 10 minute inainte sa il taiem (daca rezistam).
O nebunie !


joi, 10 ianuarie 2013

MUSCHI DE PORC IMPANAT CU CARNATI


"T.F.R." adica Traditionala Friptura de Revelion. Poate la voi nu este traditionala dar la mine in familie a devenit traditionala. Prima data am preparat acest muschi acum 12 ani. De atunci l-am pregatit la fiecare revelion si nu numai. Pentru mine a devenit  "T.F.R." . Nu este o reteta stricta, eu o prepar "dupa ureche". Totusi anul acesta am notat ingredientele, temperaturile si timpii de coacere ca sa va pot descrie Muschiul de Porc umplut cu Carnati ! Cu toate astea, nu trebuie sa respectati intocmai reteta, inlocuiti ingredientele dupa gustul vostru ;)

INGREDIENTE: 
1 Muschi file aproximativ 2 kg.
2 Carnati afumati si uscati mai lungi decat muschiul
1 pahar de Vin rosu demidulce
2 Cepe
5-6 graunti de Usturoi
1,5 lingurite de Sare
Piper, Boia dulce, Cimbru
O lingura zdravana de Untura
1 pahar de apa
Pentru piure-ul garnitura, 2kg. de Cartofi albi, o "nuca" de Unt si 100 ml. Smantana grasa pentru gatit. 

MODUL DE PREPARARE:
Foarte simplu. Gaurim muschiul de la un cap la altul cu ajutorul unui cutit lung si subtire. Prin gaura creata, vom trece un carnat uns in prealabil cu putina untura sau ulei. Ca sa alunece mai usor. Apoi, mai dam o gaura paralela cu prima. O umplem si pe aceasta cu carnatul afumat. Lasam capetele carnatilor sa iasa din muschi la ambele capete.
Sarea si restul condimentelor le amestecam bine cu untura, apoi ungem bine muschiul cu acea untura. O intindem bine peste tot.
Preincalzim cuptorul la 200 grade.
In tava de cuptor turnam vinul si apa. Asezam muschiul impanat si uns cu toate condimentele si pe langa el asezam si cepele taiate in sferturi, usturoiul, o crenguta de cimbru (daca aveti) si daca au mai ramas, ceva resturi de carnat. Acoperim cu folie de aluminiu si trimitem la cuptor o ora. Cand a expirat timpul, dam folia la o parte, intoarcem muschiul, acoperim iarasi cu folie si mai lasam o ora la cuptor.
Cand a expirat si cea de a doua ora, dezvelim muschiul, il intoarcem si il mai lasam 30 de minute ne-acoperit. Daca este nevoie mai adaugam lichid in tava. Putin cat sa nu se lipeasca/arda friptura. Intoarcem muschiul pentru ultima oara si il mai lasam inca 30 de minute la rumenit in cuptor.
Dupa 3 ore de cuptor sigur este gata, fraged si gustos cum nici nu va imaginati. Acum veti opri cuptorul dar nu veti scoate friptura afara. Doar o mai umeziti din cand in cand cu cate o lingura de zeama din tava si o lasati sa se odihneasca pana ce terminati piureul de cartofi.
 Pentru piure, reteta este foarte simpla si nu voi intra in detalii. Pe scurt, curatati, spalati si taiati cartofii in cuburi cu latura de 2-3 cm. Ii fierbeti foarte bine in multa apa pana ce se zdrobesc usor cu furculita. Scurgeti toata apa in care au fiert, adaugati untul rece si pasati cartofii. Adaugati smantana lichida si omogenizati un piure pufos si gustos. Mai adaugati sare daca mai este nevoie si daca este prea tare piureul, il puteti subtia cu putin lapte.

Cand ati terminat piureul, si friptura este odihnita si pregatita sa fie servita. 

La Multi Ani !

vineri, 21 decembrie 2012

POMANA PORCULUI


Acum doua saptamani mi-a murit porcul. Cred ca s-a sinucis caci era foarte nemultumit de situatia politica a tarii. In timp ce zburda "vesel" prin curtea in care crescuse, s-a impiedicat intr-un cutit si si-a dat duhul privind cu caldura spre noi. Cu multa tristete am mai turnat o ceasca de tuica fiarta si am inchinat-o porcului. Lumea din jur ne-a transmis celebrele condoleante "Sa il mancati sanatosi". Datoria noastra era sa ii cinstim memoria si soriciul asa ca am procedat ca atare. Am aprins un foc mare, l-am parlit, l-am primenit. L-am spalat, l-am barbierit, cu tuica fiarta l-am cinstit. Apoi l-am ciopartit. Soriciul proaspat si cald, frecat cu sare grunjoasa a mai stins din durerea pricinuita de sinuciderea porcului. Si ca niste buni crestini ce ne credem, am decis sa-i facem si o POMANA. Iata cum am procedat:

INGREDIENTE:
1 Kg. Carne grasa de Porc (ceafa este cea mai gustoasa)
1 capatana mare de Usturoi
4-5 Cepe mari
Sare, piper, cimbru si putina boia de ardei (dulce sau iute)
1 pahar de Vin rosu

MODUL DE PREPARARE:
Se curata ceapa si usturoiul iar ceapa se taie solzi, julien sau rondele si se pune la calit in putina untura. Cand incepe sa se ingalbeneasca, adaugam carnea taiata in bucati maricele. adaugam sare si piper si lasam sa se rumeneasca.

Cand s-a rumenit adaugam si putina paprica si paharul de vin pe care il lasam sa inabuse si sa fragezeasca carnea. Dupa ce porcul din tigaie a baut tot vinul si s-a rumenit frumos, stingem focul, adaugam usturoiul pisat, punem capacul si lasam sa se odihneasca la caldura 5-10 minute. Sau pana facem o mamaliguta ;)

Pofta buna si sa il mancati sanatosi !

joi, 20 decembrie 2012

JUMARI si TOPIREA UNTURII


Probabil ca majoritatea dintre voi stiti sa topiti untura si sa faceti jumari. Foarte bine !
Dar printre noi mai sunt persoane care nu stiu cum trebuie procedat pentru a avea niste jumari gustoase si o untura alba si gustoasa, numa buna de intins pe pita ;) Si cum nu-i mic dejun sau gustare mai "sanatoasa" si mai gustoasa decat celebra Pita cu unsoare, iata si reteta pentru cea mai gustoasa untura. Si cele mai gustoase jumari.

INGREDIENTE:
1 Porc (daca nu dispuneti de tot porcul, macar slanina de pe burta. Cea subtire si frumos impanata va da cele mai gustoase jumari.)
1-2 pahare de Apa rece
Sare

MODUL DE PREPARARE:
Foarte simplu. Taiati slanina in cuburi aproximativ egale, cu latura de 4-5 cm. Puneti-le intr-o cratita incapatoare pe foc mic. Adaugati 1 pahar de apa si amestecati.



Va trebui sa amestecati foarte des pentru ca se prinde foarte usor. Pe masura ce incepe sa se topeasca slanina, puteti mari focul pana la mediu. Si asteptati pana ce jumarile arata ca cele din poze. Daca nu va intereseaza jumarile si preferati sa aveti untura mai multa, taiati cuburile de slanina mai mici si atunci cand sunt aproape gata, storciti-le cu o furculita sau un pasator de cartofi. Cam atat.

Sa aveti pofta si sa le mancati sanatosi !
ps: jumarile cele mai nereusite sau care raman nemancate le putem folosi ca ingredient principal la Pogacele. Reteta in curand.......