sâmbătă, 22 octombrie 2011

Supă concentrată de pui


Supă concentrată de pui. Un fel de Delikat cu gust de pui. Doar că cel de casă este mai natural, mai sănătos și chiar mai aromat și cu un gust mai puternic. În rețetele străine apare sub numele de "stock" sau "broth". Eu am preparat prima dată această rețetă în Anglia la Ashburton Cookery School și abia am așteptat să o prepar și acasă. Are rolul de a da gust și aromă diferitelor mâncăruri (de legume, orez, pui, sosuri, ș.a.m.d.) 

INGREDIENTE:
 2 kg și ceva de Spinări de Pui (tacâmuri)  
 1 kg Legume (morcovi, ceapă, praz, țelină, rădăcină de pătrunjel)
 3-4 foi Dafin
 Cimbru, piper boabe


MODUL DE PREPARARE:
 Începem cu oasele de pui. Eliminăm pieile și grăsimea de pe oase. Dacă mai este carne, o putem lăsa. Aruncăm doar pielea și grăsimea. Eu am cumpărat din magazin 2 tăvițe de "Tacâmuri de Pui" care au cântărit împreună 2,5kg. După ce le-am curățat bine de piele și grăsime am rămas cu exact 2 kg.
 

 Le spălăm foarte bine sub jet de apă rece și le punem la fiert în 4 litri de apă. După ce dau în fiert adunăm spuma cu o lingură sau un polonic. Nu cu o spumieră. Pentru că dacă vom folosii spumieră, vom lua numai spuma, nu și grăsimea.

Lăsăm să fiarbă aproximativ o oră, timp în care mai adunăm spuma din când în când. Acum e momentul să adăugăm și legumele curățate, spălate și tocate în bucăți măricele.

Mai fierbeți încă 3-4 ore la foc mic.

Strecurați supa prin tifon și mai puneți-o la fiert pentru a o reduce până la concentrația dorită. Eu am redus-o până la 400ml.

Lăsați-o un pic să se răcească și cât încă mai este călduță, turnați-o într-o pungă pentru cuburi de gheață sau într-o formă de făcut cuburi de gheață. Congelați și folosiți câte un cub de concentrat la 500-750ml apă în funcție de preparatul pe care il gătiți.




joi, 13 octombrie 2011

Vichyssoise Soup - Supă cremă de praz


  Mai exact Supă Oltenească gătită în cel mai franțuzesc mod. Glumesc, evident. O supă cremă demențială pe, bază de praz !   
 
 
 
 INGREDIENTE:
 25g. Unt
 1 Praz mare (doar partea albă)
 O ceapă medie
 1 Cartof maricel
 500ml. Supă de Pui
 50ml. Smântână pentru gătit (min.30% grasime S.U.)
 Câteva fire de Chives (sau câteva frunze de ceapă verde)
 


 MODUL DE PREPARARE:
 Pentru început, spălăm și curățăm legumele. După aceea, le tocăm. Ceapa și prazul le tocăm mare, cartofii cubulețe.  




 Topim untul într-o cratiță și călim ușor ceapa împreună cu prazul în acel unt (fără să maronim ceapa). Adăugăm supa și cartofii și dăm în fiert. Mai adăugăm câte puțină supă din când în când pentru a păstra nivelul de 500ml pe timpul fierberi. Când cartofii sunt foarte bine fierți, oprim focul și lăsăm să se răcorească ușor câteva minute. Turnăm toată compoziția în robotul de bucătărie sau o pasăm acolo în cratiță cu ajutorul blenderului până ce devine cremoasă și nu mai sunt bucăți de legume în compoziție. Trecem supa printr-o sită foarte fină sau tifon. Adăugăm smântâna de gătit și dacă este prea groasă, subțiem cu puțină supă de pui.


Asezonam cu sare și piper după gust. Ornăm cu câteva fire de chives (sau cu 2 frunze de ceapă verde) tăiate mărunt și servim cu crutoane ca în poza de la final. Sau fără crutoane, că în poza de la începutul rețetei dar cu design făcut foarte simplu cu ajutorul smantanei și al unei scobitori. Am turnat un fir subțire de smântână în spirală și am trasat câteva raze de cerc de la mijlocul farfuriei către margine cu ajutorul unei scobitori. 


 
 Poftă Bună :-)

miercuri, 24 august 2011

Cremă de zahăr ars

 Pentru că după o pauză de câteva luni am iarăşi CUPTOR, următoarele reţete vor fi preparate cu ajutorul lui. Al CUPTORULUI. Începem cu un desert. Cu desertul copilăriei mele. Al duminicilor când mâncam Cremă de zahăr ars în timp ce urmăream "Gala desenului animat" . Vă mai amintiţi ?  
    
 Nu îţi place crema de zahăr ars ? MINŢI !!!
 Cel mai simplu desert. Dar unul din cele mai gustoase. Mai jos voi descrie varianta cea mai uşor de realizat. Această reţetă este descrisă şi executată de soţia mea. Expertă în ciorbe şi deserturi !
 

 INGREDIENTE:  
 250 gr. Zahăr pentru cremă
 50 gr. Zahăr pentru sirop
 12 Ouă
 1,5L Lapte
 1 Baton de Vanilie (se poate inlocuii cu 2 pliculeţe de zahăr vanilat sau o fiolă de esenţă)
 Un praf de Sare

 MODUL DE PREPARARE:
 Într-un vas de minim 2,5L batem ouăle bine cu un praf de sare, esenţa de vanilie (zahărul vanilat sau seminţele de vanilie) şi 250gr. de zahăr. Când sunt bine bătute adăugăm laptele şi amestecăm bine cu telul sau mixerul până se omogenizează.

 
 În cratiţa sau tava în care vom coace crema topim 50gr. de zahăr şi îl ardem puţin până ce capătă o culoare arămie plăcută. Atenţie: 3 secunde în plus fac diferenţa dintre arămiu plăcut şi negru cu miros de fum. Imediat ce luăm cratiţa de pe foc, întindem zahărul ars pe pereţii vasului. Rapid până nu se întăreşte.
Turnăm compoziţia preparată anterior, în acel vas şi dăm la cuptor la foc mediu/domol pentru 30-40 minute. Pentru cuptoarele electrice, temperatura optimă este 170-180 grade. Cuptorul trebuie preîncălzit !

 
 Lăsăm să se răcească şi dăm la frigider 2-3 ore înainte să servim. Poftă bună ! 

luni, 22 august 2011

Ochiuri in pâine


După cum spune şi numele reţetei, avem nevoie de ouă şi de pâine. Mai exact câte o felie de pâine pentru fiecare ou.
Din felia de pâine, decupăm cu un cuţit miezul. Punem coaja rămasă într-o tigaie cu puţin ulei la foc mic. Oul îl punem chiar în mijlocul feliei de pâine. Presărăm sare şi piper. Îl prăjim bine pe o parte şi îl putem întoarce. Astfel vom obţine un ou ochi bine făcut dar cu gălbenuşul moale.




  Aceste ochiuri se pot servi ca atare sau cu un pic de costiţă prăjită, o lingură de iahnie de fasole boabe, o roşie şi o bucăţica de brânză. Şi îi vom spune "English Breakfast"

 Acestea fiind spuse, va doresc dimineţi sănătoase !