luni, 25 iunie 2012

BRIOSE CU VISINE


Pai daca e inceput de vara, inseamna ca au aparut visinele.
Pai daca au aparut visinele inseamna ca trebuie sa mancam visine.
- Pai visinele sunt acre.
- Pai nu-i nimic.
- Pai le facem prajituri.
- Pai mie imi plac BRIOSELE, CUPCAKEURILE SI MUFFINURILE.
- Pai atunci sa facem BRIOSE, MUFFINURI, CUPCAKEURI SI PRAJITURELE cu VISINE
- Pai OK-e !


INGREDIENTE:
200 gr. Faina
150 gr. Zahar (pentru aluat)
100 gr. Zahar (pentru visine)
100 gr. Unt
80 ml. Lapte
150 gr. Iaurt (scurs de zer)
2 Oua
0,5 lingurita de Sare
1 pliculet de Praf de copt (2 lingurite)
1 varf de lingurita de Nucsoara rasa
400 gr. Visine intregi (250-300gr. curatate de samburi))
50 gr. Nuci/Migdale/Alune macinate


MODUL DE PREPARARE:
Printre cele mai simple deserturi. Incingem cuptorul la 180 grade Celsius. Pana se incinge cuptorul, preparam compozitia.
Spalam si curatam visinele.

Le scoatem samburii si le tavalim bine prin cateva linguri de zahar. Cam 100 de grame dar nu-i musai. Poate fi si mai putin. Visinele curatate, dezsamburate si tavalite prin zahar le lasam intr-un vas sau strecuratoare sa se scurga siropul.


Pentru aluatul de briose punem intr-un vas  toate ingredientele solide si le amestecam. Adica 200gr. faina cu 150 zaharul, cu sarea, praful de copt, nucsoara, nucile macinate, semintele de vanilie sau zaharul vanilat. 


In alt vas batem cele 2 oua si le amestecam cu restul ingredientelor. Untul topit, laptele, iaurtul scurs de zer. Amestecam acum ingredientele solide cu cele lichide si cu ajutorul unui tel, le omogenizam. Trebuie sa avem un aluat moale. Adaugam si visinele scurse si amestecam bine. 


Turnam compozitia in formele de briose si le trimitem pentru urmatoarele 25-30 minute in cuptorul incins la 180 grade Celsius (mediu pentru cuptoarele pe gaz). Sunt gata cand mirosul de prajituri proaspete a ajuns pana la vecini sau cand au capatat o culoare rumena, ca in poze. Functioneaza si testul "scobitoarea" !


Pofta Buna !

sâmbătă, 23 iunie 2012

SOCATA


O alta bautura de vara. Racoritoare, naturala, sanatoasa si deosebit de gustoasa. La mine in familie, de cand incepe sa infloreasca socul si pana spre mijlocul verii, nu lipseste Socata. Mai jos voi descrie cum o prepar eu dar voi puteti aduce modificari la gust prin adas sau reducere a cantitatii de zahar. Universal valabil este 100 grame zahar la 1 litru de apa. Eu pun mai putin. 400 grame la 5 litri. Dar sa nu va mai aburesc, iata reteta:


INGREDIENTE:
5-10 flori de Soc (5 minim - maxim 10 pentru aroma puternica)
5 L Apa rece
2 Lamai
400 gr. Zahar
10 gr. Drojdie proaspata


MODUL DE PREPARARE:
Pentru inceput spalam florile de soc. Le scufundam de cateva ori in apa rece si eventual le putem lasa in apa cateva minute, intorcandu-le din cand in cand. Punem florile spalate pe fundul borcanului si lamaile taiate felii.

 Separat, punem 2 litri de apa la fiert. Cand apa a clocotit, adaugam zaharul, il topim si mai fierbem 2-3 minute.

 Peste aceasta apa punem restul de apa rece si o adaugam in borcan peste florile de soc. Daca apa nu mai este fierbinte, putem adauga si drojdia. Acoperim cu un tifon sau o farfurie intoarsa si lasam borcanul la soare cateva zile.

 De 2-3 ori pe zi amestecam cu o lingura lunga de lemn. Din cand in cand gustam si in functie de gust si de acidulatie stabilim cand e gata. Daca prinde zile insorite, in 3 zile ar trebui sa fie perfecta la gust. 
O strecurati, stoarceti lamaile daca credeti ca trebuie mai acra si o imbuteliati in sticle. LA FRIGIDER CU ELE. Peste inca 2-3 zile, socata devine perfecta.


luni, 18 iunie 2012

CAFE FRAPPE

Café frappé - pentru ca e vara -

O sa va prezint 2 moduri de a face FRAPPE. O cafea usoara, foarte gustoasa si racoritoare. Pe deasupra mai si arata bine :) Ingredientele sunt aceleasi pentru ambele moduri de preparare.


INGREDIENTE (pentru 2 Frappe-uri mari):
3 lingurite de Ness Cafe sau orice alta cafea instant
2 lingurite Zahar
4 cuburi de Gheata
100 ml. Apa rece
200 ml. Lapte rece
Optional se mai poate adauga Frisca, toping de Ciocolata sau Inghetata de vanilie/frisca/ciocolata


MODUL DE PREPARARE:
    - Varianta 1
Intr-un shaker batem gheata cu zaharul, nessul si apa pana ce se umple shakerul de spuma de ness. Cu o lingurita impartim spuma si resturile de gheata in cele 2 pahare si adaugam lapte rece peste. Garnisim cu putina frisca batuta si cu un praf de ness sau ciocolata rasa.




    - Varianta 2
Intr-un pahar de blender punem apa, nessul si zaharul si blenduim pana se transforma tot in spuma. Impartim spuma in pahare si adaugam gheata si laptele rece. Sorbim incet cu paiul si ne bucuram de caldura unei dimineti de vara

duminică, 17 iunie 2012

Compot de RABARBAR


Un compot acrisor de sezon care poate fi chiar si o alternativa a limonadei. Foarte usor si rapid de realizat. Iata reteta:

INGREDIENTE:
1Kg. tulpini de Rabarbar (Rubarba)
3L Apa
8-9 Linguri Zahar
2 Plicuri de Zahar Vanilat sau baton de Vanilie


MODUL DE PREPARARE:
Se spala si se curata rabarbarul. Se taie in segmente de 2-3 cm. lungime. Separat se pune la fiert apa impreuna cu zaharul. Cand apa a clocotit, punem rabarbarul si lasam 2-3 minute (maxim) la fiert pe foc mic. 

Oprim focul si adaugam vanilia dupa ce s-a racorit putin. Servim cald sau rece. Eu il recomand cat se poate de rece intr-o zi calduroasa de vara.

 E mai bun decat un ice tea sau decat o limonada.

sâmbătă, 9 iunie 2012

PANNA COTTA

Conform WIKIPEDIA, 
Panna cotta (from Italian cooked cream) is an Italian dessert made by simmering together cream, milk and sugar, mixing this with gelatin, and letting it cool until set. It is generally from the Northern Italian region of Piedmont, although it is eaten all over Italy, where it is served with wild berries, caramel, chocolate sauce or fruit coulis. It is not known exactly how or when this dessert came to be, but some theories suggest that cream, for which mountainous Northern Italy is famous, was historically eaten plain or sweetened with fruit or hazelnuts. Earlier recipes for the dish used boiled fish bones in place of gelatin; sugar, later a main ingredient, would not have been widely available as it was an expensive imported commodity. After years this treat evolved into what is now a gelatin dessert, flavoured with vanilla and topped with fruit or spices, and served chilled.

Rezulta ca este un desert rece, de vara, usor de preparat, bogat in glucide, lipide si proteine. Pe deasupra mai adauga si ceva calorii peste norma zilnica si ceva kg. peste cantar. Numai de rau despre PannaCotta.
Dar e al naibi de gustoasa si are acel "mai vreau".   Asa ca tot au venit caldurile, ne dam pe Cafe Frape cu multa gheata si Panna Cotta. Iata reteta mea :


INGREDIENTE:
400 ml. Smantana dulce (de gatit) 
200 ml. Lapte 
15 gr. Gelatina
70-80 gr. Zahar
1 baton de Vanilie
(se poate orna cu dulceata din diferite fructe, ciocolata lichida sau diverse siropuri)

MODUL DE PREPARARE:
In primul rand, punem gelatina la inmuiat in putina apa rece. Pana se inmoaie gelatina, vom pune pe foc laptele cu smantana, zaharul si batonul de vanilie curatat de seminte. Lasam sa fiarba la foc mic cateva minute. Oprim focul si lasam 5 minute sa se raceasca putin compozitia. Indepartam batonul de vanilie si adaugam semintele de vanilie si gelatina hidratata.

 Amestecam bine pana se omogenizeaza. Pregatim formele care pot fi castronele, ramekin-uri, cesti, pahare sau orice altceva va trece prin minte si credeti ca vor arata bine. Ungeti formele cu putin ulei si umpleti-le cu Panna Cotta lichida.

 Lasati 30 de minute sa se racoreasca, apoi bagati-le la frigider minim 2 ore. Dupa ce s-au racit bine si s-au intarit, se pot rasturna pe farfuriute de servit. Daca nu vrea sa se dezlipeasca de forma, scufundati cateva secunde forma respectiva in apa fierbinte. Pe deasupra turnati putin sirop de fructe sau (preferata mea) dulceata de visine.

 De asemenea merge foarte bine si cu sirop de ciocolata sau caramel. Si daca nu v-o place , sa-mi ziceti mie Cutu-cutu.......