joi, 13 decembrie 2012

CARNATI CRUD-USCATI AFUMATI si PROASPETI


Pentru ca se apropie Craciunul, pe la sate se aud deja porcii guitand. Daca in sud nu s-au taiat inca porcii, prin ardeal sunt deja atarnati in afumatoare ori pusi in podurile/pivnitele caselor la uscat. Cum de ceva vreme mi-s ardelean, haide sa va explic si voua cum se fac ai mai gustosi carnati din Romania. In primul rand aveti nevoie de porc.... Glumesc ! Dar daca aveti porcul proprietate personala, sa stiti ca veti avea cei mai gustosi carnati de pe planeta.

INGREDIENTE:
5 Kg. Carne proaspata si grasa de porc. Cea mai gustoasa carne pentru carnati este un amestec de carne grasa de pe burta, de la gat si ceva pulpa.
1 Kg. Carne slaba de vita. Pulpa e foarte buna. (sa nu mai spuneti la nimeni, ramane secretul nostru)
5 Capatani de Usturoi
O lingura de piper negru (dupa gust)
O lingura rasa de Ienibahar macinat
Doua linguri de Sare (dupa gust)
Doua linguri de Cimbru uscat
Doua linguri de boia dulce/paprica
2-300 ml. Apa rece
10 metri Mate de porc sau 20 metri Mate de oaie

MODUL DE PREPARARE:
In primul rand trebuie sa avem grija cum alegem carnea de porc. Este foarte important sa fie proaspata si cu analizele la zi. Pentru ca o vom gusta cruda. Pe cat se poate, vom alege carne grasa de la gat si de pe burta pe care o vom amesteca cu carne mai slaba de la pulpa. Ideal ar fi sa avem carne si grasime in proportii egale. Acum ca am ales carnea de porc, trecem la tocarea ei. Strabunicul meu o toca numai din barda (topor) si rezulta carnea perfecta pentru carnati. Problema este ca dureaza mult si este nevoie si de o tara de indemanare. Asa ca (mai mult ca sigur) o veti toca prin masina de tocat carne pe sita mare. Grasimea tocata marunt, se va topi usor si va curge din carnat. Dupa ce ati terminat de tocat carnea de porc, veti toca si carnea de vita dar pe sita mica. Cea mai fina.


Usturoiul curatat il veti pisa fin de tot si il veti freca cu sare pana ce devine o pasta, pe care o veti amesteca cu apa rece. Tot in aceasta compozitie amestecati si restul condimentelor si turnati-o peste carnea tocata. Amestecati si framantati carnea ca pe un aluat de cozonac. Mult si bine. Pana se leaga intr-o compozitie omogena.

Mai puteti adauga putina apa rece daca credeti ca este prea uscata pasta de carnati. Gustati-o si mai adaugati sare, piper sau alte condimente daca mai trebuie. Daca va este frica sa gustati carnea cruda sau nu va place, incingeti o tigaie si prajiti o lingura de pasta de carnati. Astfel veti decide dupa gust daca ii lipseste ceva. Cam atat cu prepararea carnii. Sa trecem la mate !
Se pot folosii foarte bine matele porcului din care provine carnea dar cum este foarte mult de munca cu curatarea, majoritatea (inclusiv eu) prefera sa le achizitioneze din comert. Chiar daca sunt "Made in China" ! Sunt curate. Matele sunt conservate cu sare care le si deshidrateaza partial asa ca va trebui sa le clatiti bine de sare sub jet de apa rece. Apoi le veti lasa in apa calduta o jumatate de ora. Inainte sa le puneti pe palnia carnatarului le veti umfla pe rand, sufland pe unul din capete.
Matele de oaie, folositi-le la carnatii proaspeti pe care ii veti consuma in cateva zile. Fiind foarte subtiri, daca ii afumati si uscati, vor ramane doar niste sticksuri (foarte gustoase) dar prea subtiri.

Daca matul este spart pe undeva, taiati-l de acolo. Ungeti palnia cu niste grasime si trageti tot matul pe palnie. Faceti un nod la capat si incepeti umplerea matului. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Numai sa nu lasati goluri de aer prin carnat. Din loc in loc il puteti rasucii ca sa obtineti niste carnati de dimensiuni egale. Dupa ce ati umplut tot matul, gauriti-l din loc in loc cu un ac ascutit. Cam din 5 in 5 cm. Pasul urmator consta in zvantarea carnatilor. Pentru asta ii veti aseza pe un bat sau ceva asemanator atarnati, la loc uscat si racoros. Eu i-am zvantat pe balcon iar noaptea i-am invelit cu o patura ca sa nu inghete.

Vre-o 2 maxim 3 zile pana ce ii trimiteti la fum. Daca nu aveti o afumatoare proprie, cautati pe cineva care afuma cu fum rece de lemn de esenta tare (fag sau carpen). Dupa ce s-au afumat ii puteti consuma prajiti sau ii veti lasa la uscat atarnati intr-un loc intunecos, uscat si racoros.

In mai putin de o luna de zile ar trebuii sa aveti cei mai gustosi carnati de pe planeta. Pe care ii puteti manca fara sa ii prajiti, cu mustar ori cu pita si ceapa rosie.
Sa ii mancati sanatosi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu parerea..... !