marți, 4 mai 2010

Dovlecei pane


 Pentru că tocmai a trecut şi grătarul de 1 mai, ne odihnim un pic cu nişte delicioşi "dovlecei pane"  :)
 
 
 INGREDIENTE:
 
 6 Dovlecei de mărime medie  
 4 Ouă  
 2-3 linguri Făină
 1 linguriţă de Muştar
 1 căpăţâna mică de Usturoi
 Sare, piper, ulei pentru prăjit
 
 
 MOD DE PREPARARE
 
 Spălăm şi curăţăm dovleceii după care îi tăiem feliuţe de aproximativ jumătate le centimetru grosime. Presărăm sare pe feliile de dovlecei şi le lăsăm 15-20 minute timp în care îşi vor lăsa sucul.

 În acest timp, preparăm un pane din ouă, muştar, făină, sare şi piper. Le amestecăm bine folosind un tel până obţinem o pastă asemănătoare cu aluatul de clătite dar un pic mai gros. Tot în acest timp, preparăm şi un mujdei simplu de usturoi. Curăţăm grăunţii de usturoi, îi zdrobim bine, îi frecăm cu sare şi adăugăm apă. 
 


 După ce scurgem dovleceii, îi tăvălim bine prin aluatul de pane şi îi prăjim în ulei încins. Îi întoarcem pe ambele părţi până capătă o frumoasă culoare arămie. 


Scoatem dovleceii prăjiţi într-un vas şi adăugăm pe fiecare feliuţă câte o linguriţă de mujdei. Se pot servi calzi sau reci. 
 
 ATENŢIE ...... GUSTUL LOR CREAZĂ DEPENDENŢĂ :) 

duminică, 2 mai 2010

ECLER (rapid)

Aş mânca ceva dulce....... o prăjitură..... ceva de cofetărie. Să mă gândesc......ecler, savarină sau amandină ? Ecler. Asta voi face !
 
 
 INGREDIENTE:  
 o cană şi un sfert de Făină   (cana de 200 ml)
 jumătate de cană de Ulei  
 250 ml. de Apă   
 5 Ouă  
 un praf de sare
   
 Pentru umplutură un plic de budincă de vanilie şi o cutiuţă mică de frişcă lichidă.
 


 MOD DE PREPARARE:
 
 
 
 Într-o oală punem pe foc apa împreună cu uleiul şi un praf de sare şi aşteptăm să fiarbă. Când a fiert, adăugăm făina şi amestecăm bine cu telul până ce se omogenizează aluatul.


Oprim focul şi începem să adăugăm ouăle unul câte unul. După fiecare ou adăugat, amestecăm foarte bine cu telul sau mixerul până la încorporare completă şi doar după, adăugăm următorul ou.

Când am încorporat toate ouăle şi avem o cocă omogenă, ne pregătim de copt. Încingem cuptorul şi pe o tavă neaderenta sau pe hârtie de copt, întindem aluatul cu ajutorul unui poş sau (în lipsă) cu ajutorul unei pungi căreia îi tăiem colţul.

Trimitem eclerele în cuptor la foc puternic la început şi imediat ce încep să se coloreze, reducem focul până aproape de minim şi mai lăsăm până capătă o culoare aurie. Când sunt gata, le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească, timp în care vom prepara budinca de vanilie instant după reţeta scrisă pe plic.

Imediat ce am preparat budinca, tăiem eclerele pe jumătate şi umplem partea de jos cu budincă. Lăsăm să se răcească şi mai adăugăm frişcă bătută tot cu ajutorul unui poş sau pungă cu colţul tăiat.

Lăsăm eclerele la frigider cel puţin 30 minute şi servim cu plăcere.  

joi, 29 aprilie 2010

Tzatziki

O minunată salată răcoritoare pentru zilele calde de vară, ploioase de toamnă, reci de iarnă sau restul anului. Este în acelaşi timp aperitivul de bază grecesc sau sos pentru diferite mâncăruri (souvlaki, gyros, mousaka ş.a.m.d.). Să trecem la reţeta efectivă :
 
 
 
 INGREDIENTE:  
 
 2-3 Castraveţi obişnuiţi sau un castravete tip Fabio
 200 grame Iaurt gras (grecii folosesc iaurt de oaie sau capră)
 2 grăunţi de Usturoi
 3-4 frunze de Mentă
 Sare, piper (alb).....după gust !


 Începem cu spălarea şi curăţarea castraveţilor şi a usturoiului. Castravetele se curăţă de coajă dacă are coajă groasă şi se toacă mărunt sau se rade pe răzătoarea mare. Se presară sare peste castravetele tocat şi se lasă 5 minute să îşi lase sucul. După 5 minute, stoarcem cu putere sucul castraveţilor. Castraveţii storsi, se pun într-un vas şi se amestecă cu iaurt, mentă tocată fin, piper şi sare dacă mai trebuie. Opţional se mai poate adăuga o lingură de ulei de măsline şi puţin suc de lămâie. Se serveşte rece.
Poftă mare !

vineri, 5 martie 2010

Ciulama de ciuperci cu mămăliguţă

Măcar odată la 3-4 luni, obligatoriu o ciulama. Şi pentru că suntem în Postul Mare, cel mai bine merge o ciulama de ciuperci. O mâncare simplă, rapidă dar foarte gustoasă. O voi prezenta în ambele variante. De post şi de dulce !
 
 
 INGREDIENTE:
 
 0,5 kg. Ciuperci proaspete
 o Ceapă mare
 2 linguri Ulei
 o lingură Făină
 Sare şi piper după gust
 -------------------------------
 
 Pentru cei care vreţi să faceţi ciulamaua "de dulce", mai aveţi nevoie de 0,5 L lapte iar în loc de ulei puteţi folosii unt.
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 
 Curăţăm şi spălăm ceapa. Ciupercile le spălăm sub jet puternic de apă rece. Ceapa o tocăm mărunt iar ciupercile le tăiem în felii mai groase.

Într-o tigaie încingem uleiul şi punem ciupercile la călit.

Le sărăm şi acoperim tigaia cu un capac pentru a-şi lăsa sucul. Amestecăm din când în când şi când ciupercile sunt călite, strecurăm ciupercile iar zeama lăsată o păstrăm căci o vom folosii mai târziu la sos. După ce am scos şi scurs ciupercile, punem ceapa tocată la călit.

Când a căpătat o culoare plăcută aurie, tragem tigaia de pe foc şi presărăm o lingură de făină. Amestecăm bine cu o lingură de lemn şi punem tigaia înapoi pe foc. Pe măsură ce se îngroaşă, adăugăm zeamă de la ciuperci puţin câte puţin. După ce am terminat zeama, completăm cu apă sau cu lapte pentru cei care nu ţin post.


La final adăugăm ciupercile şi asezonam cu sare şi piper (alb) după gust.

Servim ciulamaua caldă şi ca garnitură obligatorie mămăliguţă :)
 
 
  Poftă bună !

joi, 4 martie 2010

Salată cu ton

O salată excelentă din multe privinţe. Ingredientul principal, cel care dă gustul salatei este tonul. Un peşte sănătos si gustos ce conţine grăsimi "bune" de care avem nevoie.
Studiile cercetătorilor au arătat că acest grup de acizi polinesaturati protejează organismul împotriva atacului de cord şi luptă împotriva cancerului de sân, ovarian şi de col. De asemenea, au un rol important în reducerea colesterolului şi a presiunii arteriale. Tonul este, aşadar, alegerea ideală, mai ales pentru că asigură organismului proteine, fibră şi substanţe nutritive.
   Dar să revenim la oalele noastre. 
 
 INGREDIENTE:  
 O conservă de Ton bucăţi în ulei (preferabil de măsline)
 2 Roşii
 1 Castravete românesc sau o jumătate de castravete tip Fabio
 1 Ardei gras
 Câteva frunze de salată verde (se pot folosii şi frunze de rucola)
 O conservă mică de boabe de Porumb
 2-3 felii de Pâine
 1 grăunte de Usturoi
 2-3 linguri de Ulei de măsline (preferabil extravergine)
 1 lingură de Oţet balsamic
 Câţiva stropi de zeamă de Lămâie
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 Curăţăm şi spălăm cu apă rece roşiile, castravetele, ardeiul şi salata. La salată insistăm cu jetul puternic de apă pe fiecare frunză în parte pentru a ne asigura că nu rămâne pământ, nisip sau alte mici vieţuitoare ascunse printre pliurile frunzelor.
 
 Prăjim feliile de pâine şi imediat ce le-am prăjit, le frecăm pe ambele părţi cu un grăunte de usturoi. Tăiem feliile cubuleţe aproximativ egale.
 
 Pe o farfurie aşezăm întâi frunzele de salată rupte cu mâna după care una din feliile de pâine tăiate cubuleţe. Peste pâine adăugăm o roşie , jumătate de ardei gras, jumătate de castravete românesc, câteva linguri de porumb boabe, jumătate de conservă de ton, stropim cu puţină zeamă de lămâie, un praf de sare şi foarte puţin piper, un fir lung şi subţire de ulei de măsline extravergine şi cam jumătate de lingură de oţet balsamic. Astfel va arată impecabil şi apetisant.
 
 

Cu toate astea, dacă gătiţi doar pentru cei ai casei, recomand să puneţi toate ingredientele "la grămadă" într-un castron încăpător şi să amestecaţi măcar 1 minut cu ajutorul a 2 linguri. Gustaţi şi mai adăugaţi sare, piper, oţet, lămâie sau ulei dacă mai este nevoie. O astfel de salată se poate servii pe post de fel principal.
 
 Poftă Mare ;)

vineri, 19 februarie 2010

Salată de cartofi (orientală de post)

Una din cele mai simple salate. Pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Clasica salată orientală.
 
 INGREDIENTE:
 
 1 kg. Cartofi (preferabil cartofi roşii)
 2-3 Cepe (preferabil roşii)
 100 gr. Măsline feliate sau curăţate de sâmburi
 2-3 Ouă fierte
 4-5 linguri Ulei (preferabil de măsline)
 2-3 linguri Oţet
 Sare, piper alb
 
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 Spălăm cartofii foarte bine cu apă caldă. Când suntem siguri că sunt curaţi, îi punem la fiert în apă cu sare (fără să îi curăţăm de coajă), În alt vas (mai mic) punem ouăle la fiert după ce le-am spălat bine. Separat curăţăm ceapa şi o tăiem rondele subţiri sau solzi subţiri dar lungi. Frecăm puţin ceapa cu sare. Verificăm cartofii dacă sunt fierţi. Putem folosii o furculiţă sau o scobitoare pentru asta. Dacă pătrunde uşor în cartof, oprim focul şi răcorim cartofii în apă rece. Curăţăm cartofii de coajă şi îi tăiem după preferinţe. Preferabil să îi tăiem subţire. Adăugăm ceapa roşie, măslinele, un praf de sare, un vârf de cuţit de piper alb, ouăle tăiate precum cartofii, uleiul şi oţetul. Amestecăm bine şi lăsăm măcar o oră la rece.
 
 

 Această salată se poate face şi de post prin eliminarea oului. Rămâne cel puţin la fel de gustoasă. Personal o prefer fără ou.
 
 
 Servim rece şi cu poftă !

joi, 18 februarie 2010

Papanaşi

hm...... unul din cele 486 deserturi favorite ;)
 
 
 INGREDIENTE:
 
 
 1 kg Brânză de vaci proaspătă şi bine scursă  
 0,5-1 kg Făină  
 4-5 Ouă  
 O linguriţă cu vârf  Bicarbonat de sodiu
 3-4 linguri Zahăr
 2 plicuri Zahăr vanilat sau seminţele de la un baton de vanilie
 Coajă rasă de la o Lămâie
 Zeama de la o Lămâie
 Un praf de sare (jumătate de linguriţă)
 Ulei pentru prăjit 0,5-1L
 Smântâna 500gr.
 Un borcan de dulceaţă din fructe acrişoare şi cu sâmburi (afine, mure, căpşuni, ş.a.m.d)
  pentru decor se  pot adăuga zahăr pudră, felii de portocală şi frunze de menta
 
 
 MODUL DE PREPARARE:
 
 Într-un vas încăpător punem întreaga cantitate de brânză, ouăle, coaja rasă de la o lămâie, zahărul, sarea şi bicarbonatul stins* în prealabil în zeama de la o lămâie.


 
 
 

Amestecăm bine compoziţia şi când s-a omogenizat, adăugăm făină şi începem să o frământăm adăugând câte un pic de făină până ce obţinem un aluat omogen de consistenţă moale (apropiat de consistenţa aluatului de pâine) şi lipicios. Când aluatul a devenit omogen, îl acoperim cu o folie subţire de plastic (film de bucătărie) şi îl lăsăm la frigider 2-3 ore. Această operaţie nu este obligatorie. Aluatul astfel preparat se poate ţine la frigider 3-4 zile fără probleme. Important este să fie bine "învelit" astfel ca aerul să nu pătrundă la aluat pentru că în caz contrar, îl va usca.
   Cu ajutorul făinii vom modela din acest aluat "gogoşele" ceva mai mari decât o minge de ping-pong. După ce am format gogoşica rotundă, o presăm cu palma şi în mijlocul ei facem o adâncitură folosind degetul arătător. Lărgim uniform acea gaură până ce papanasul va arăta ca în poza de mai jos. Deasemenea mai facem nişte "mini-biluţe" de mărimea unei monezi de 5 bani dar care vor rămâne rotunde. Acelea vor devenii moţul papanaşului :)
 

 
 Într-un vas larg şi adânc (preferabil friteousa) punem uleiul la încins la foc mediu. Când este încins uleiul (putem proba cu o firimitură din aluat) scufundăm în el papanaşii formaţi anterior. Trebuie să se prăjească încet la foc mic spre mediu pentru a nu rămâne cruzi la mijloc. Atenţie, dacă focul este prea mic, papanaşii se vor îmbiba cu ulei ! Papanaşii se prăjesc până capătă o culoare arămie.
 
 

Se scot din uleiul încins, se lasă un minut la scurs şi se pot monta pe farfuria de desert. Înainte de ai servi, punem câte 4-5 linguriţe de smântână şi 4-5 de dulceaţă pe fiecare papanaş iar pentru design putem folosii puţin zahăr pudră presărat, o felie de portocală şi o crenguţă de mentă.


 
  
 

 
 Serviţi calzi şi cu plăcere ;)
 
 
 *) pentru stingerea bicarbonatului, punem bicarbonatul praf într-un pahar sau cană mai mare şi adăugăm zeamă de lămâie puţin câte puţin, amestecând în timp ce adăugăm. Dacă nu avem lămâie, putem folosii cu succes 2-3 linguri de oţet.

joi, 11 februarie 2010

Ciorbă de (verişoare) perişoare

Cui nu-i place ciorba de perişoare să ridice două degete (de la picioare) Cine reuşeşte, are permisiunea să nu îi placă această ciorbă :) O ciorbă clasică, de iarnă, acră (borş),  gustoasă şi hrănitoare. Una din ciorbele mele preferate.
 
 
 INGREDIENTE: 
 pentru perişoare

 
 0,7-1Kg Carne tocată amestec vită cu porc (merge şi cu carne tocată de pui, porc sau viţel)
 2 Ouă  
 O legătură de Mărar
 O legătură mică de Pătrunjel
 2-3 linguri de Orez
 Sare, piper şi o linguriţă de boia de ardei dulce
  
 pentru ciorbă  
 2 linguri de Ulei
 3-4 Morcovi
 1/2 Ţelină
 1 Ardei gras verde
 1 Gogoşar
 2 Cepe
 1 litru de Borş natural ( se poate inlocuii cu borş la plic sau zeamă de varză )
 
  MOD DE PREPARARE:
 
 Precum v-am obişnuit deja, întâi curăţăm şi spălăm legumele, după care le tocăm cubuleţe.

Într-o oală de 5-6 litrii punem 2 linguri de ulei şi legumele tocate şi le călim uşor la foc mic. Când ceapa este sticloasă, umplem oala cu apă şi lăsăm să fiarbă la foc mediu. În acest timp vom prepara verişoarele (pardon, perişoarele). Într-un vas încăpător amestecăm carnea tocată cu orez, 2 ouă, sare, piper, boia de ardei dulce, şi verdeaţă tocată ultra-mega-extra fin. Amestecăm bine compoziţia şi o potrivim de sare şi piper. Cu mâinile umede formăm verişoarele (pardon, perişoarele) ca pe nişte chifteluţe de aproximativ 3 centimetrii diametru. Cât să între odată în gură !

După ce am modelat toate verişoarele (pardon, perişoarele), le scufundăm una câte una în ciorba care fierbe deja de minute bune.

Lăsăm să se fiarbă aproximativ 25 minute. Gustăm o verişoară (pardon perişoară) să fim siguri că sunt fierte. Dacă sunt fierte, adăugăm borşul şi opţional mai putem adăuga şi 2 linguri de pastă de tomate sau un pahar de suc de roşii care îi vor da un plus de savoare şi îi vor îmbunătăţii aspectul.

Mai lăsăm pe foc câteva minute şi chiar înainte să oprim focul mai adăugăm puţină verdeaţă tocată. Putem folosii cu succes leuşteanul sau tarhonul dar merge şi patrunjelul.

Serviţi fierbinte lângă un ardei iute murat.
Să vă fie foame că poftă sunt sigur că v-am făcut ;)

miercuri, 3 februarie 2010

Legume la grătar pe carpaccio de sfeclă

 O masă sănătoasă poate fi şi gustoasă !
 
  
 
 INGREDIENTE (pentru 2 porţii) :
O sfeclă roşie cât pumnul
1 Dovlecel
1 Vânătă
10 ciuperci Champignon
Sare, piper, oţet balsamic sau lămâie, ulei de măsline.
 
 
 MOD DE PREPARARE:
 
 Spălăm şi curăţăm sfecla după care o tăiem în feliuţe cât de subţiri posibil (preferabil sub un milimetru grosime). O aşezăm răsfirată pe o farfurie întinsă. Presărăm un praf de sare, stropim cu zeamă de la un sfert de lămâie sau o lingură de oţet balsamic şi o lingură de ulei de măsline.

Pentru un rezultat cât mai gustos şi fraged este bine să lăsăm sfecla preparată astfel câteva ore (minim 4-5 ore) la frigider. Se poate servi şi direct, fără să o mai lăsăm la marinat dar va fi un pic mai tare decât suntem obişnuiţi. Când sfecla este pregătită pe farfurie, punem la încins grătarul pe care îl ungem uşor cu foarte puţin ulei sau cu ajutorul unei bucăţele mici de slănină. Când grătarul este încins, punem dovlecelul tăiat felii, vânăta tăiată felii şi ciupercile spălate bine sub jet de apă rece. Ciupercilor le vom scoate codiţele şi le vom pune pe grătar prima dată cu scobitura în jos. Când le vom întoarce, vom presăra puţină sare în interiorul "pălăriei" şi le vom lăsa cu scobitura în sus până ce vor fi coapte, moi şi pline cu lichid. Feliile de dovlecel şi vânată le vom săra înainte sau imediat ce le-am pus pe grătar şi le vom întoarce pe ambele părţi.
 
  

 
Când sunt gata legumele, le scoatem cu grijă să nu pierdem sucul lăsat şi le punem peste sfecla din farfurie.
 
 

Stropim cu puţin ulei de măsline şi servim ;)