Aceasta reteta are o poveste:
Foamea, cel mai bun bucatar !
Intr-o noapte pe la ora 1 juma' mi s-a facut foame. Am deschis frigiderul si am gasit in el urmatoarele: 2 oua (prea putine pentru o omleta), 1 kg. morcovi (prea multi pentru orice), juma' de litru de lapte, un pachet de unt si niste branza framantata. Hmmm......
Cu ceva vreme inainte auzisem de Sufle de morcovi dar nu facusem sau mancasem nici o data. Mi-am zis "hai sa vedem ce o iesii". Am facut sufleul combinand reteta clasica de sufle cu multa foame, inspiratie si 2kg. de freestyling in bucatarie !
Ingrediente:
Morcovi 500 gr.
Branza de vaci 250 gr.
Unt 100 gr.
Lapte 200 ml.
Oua 2 buc.
Faina 1 lingura mare
Sare/piper dupa gust
Mod de preparare:
Se curata, spala si rad pe razatoare medie-mica morcovii. Dupa ce sunt rasi, se pun la calit in 50gr. de unt. Se calesc la foc mic, amestecand des timp de 10 minute. Se adauga un pahar de apa si se lasa sa fiarba incet (cu capacul pus) pana ce scade apa.
Separat intr-o tigaie se topeste untul ramas (50gr.) la foc mic. Se adauga o lingura de faina si se amesteca in continu cu o lingura de lemn. Cand incepe sa se ingroase sosul se adauga lapte rece si se amesteca pentru a nu se arde faina si a nu face cocoloase. Pe masura ce sosul se ingroasa se tot adauga lapte pana ce in final va arata ca o smantana (mai subtire). Se adauga sare si piper (preferabil alb) si se lasa sa se raceasca. Intr-un vas se bat albusurile de la 2 oua spuma * . 1 galbenus se amesteca cu branza, sare si piper iar daca este prea moale se poate adauga un pic de gris. Dupa ce au fost amestecate se adauga jumatate din albusul batut spuma si se incorporeaza amestecand incet. Cealalta jumatate de albus se incorporeaza in sosul facut mai devreme si racit.
Se ia un vas de cuptor (preferabil de Yena), se unge cu unt pe peretii interiori si se tapeteaza cu faina sau gris. Se pune un strat de morcovi (aproximativ jumatate din cantitate), branza preparata si restul de morcovi. Se adauga deasupra sosul si se introduce in cuptorul preincalzit. Se lasa la foc mic aproximativ 30 minute. Este gata cand are o culoare rumenie si daca introducem o scobitoare in sufle, o scoatem curata.
Pofta Buna !
* pentru a bate albusurile spuma aveti grija sa fie cat mai reci si sa adaugati un praf de sare. Spuma va reusii garantat.
Te-ai descurcat excelent cu ce aveai! Pare insa mai mult o budinca, decat un sufleu, dar sunt sigura ca a fost la limita cu pufosenia, deci merita incadrarea. Bafta la concurs!
RăspundețiȘtergere