sâmbătă, 31 octombrie 2009

Termeni culinari


ALUAT Amestec dens de faina, apa si alte ingrediente.

BAIN-MARIE Un vas putin adanc (de obicei o cratita) se umple pe jumatate cu apa; in el se pun la incalzit alte vase cu mâncare (sau cu diferite ingrediente ce trebuie incalzite sau topite, cum ar fi ciocolata). Este solutia ideala atunci când doriti sa incalziti sau sa preparati ceva la temperatura mica, fara sa existe riscul de a se supraincalzi.

BAROT Amestec ce rezulta din maruntirea ciocolatei, fondantului, nucilor, alunelor etc.

A BAROTA A imbraca unele torturi si prajituri pe margine si pe suprafata cu barot.

A BATE Metoda prin care aerul este incorporat intr-o compozitie cu ajutorul unei furculite, al unui tel sau al unui mixer electric. Aceeasi metoda este folosita pentru inmuierea feluritelor ingrediente, cum ar fi untul.

BICARBONAT DE SODIU Actioneaza ca un agent de dospire pentru aluaturi atunci când este combinat cu un lichid (zeama de lamâie, otet, iaurt).

BLENDER Aparat electric cu lame rotative, utilizat in mod special pentru a transforma in piure diferite ingrediente solide sau pentru a amesteca lichide.

BRÂNZIT Fenomen care are loc când laptele se separa de restul compozitiei din cauza aciditatii sau a caldurii excesive. Se mai poate produce in cazul aluaturilor moi care se separa din cauza faptului ca ouale folosite au fost prea reci sau au fost adaugate dintr-o data, nu pe rând.

A CERNE A trece ingredientele uscate (in special faina, dar si zahar, cacao, sare, malai etc.) printr-o sita de metal sau nailon, pentru a indeparta impuritatile (dar si pentru a aera ingredientul respectiv, mai ales daca este vorba de faina ce intra in compozitia aluaturilor).

CHOUX Un tip de aluat fiert care se pune cu lingurita sau cu cornetul in tava; „gogosile" rezultate se umplu cu diferite compozitii dulci sau sarate.

CURRY Condiment indian; daca nu gasiti sau nu aveti la indemâna, puteti folosi boia de ardei (dulce sau iute, dupa preferinta sau in functie de reteta).

A CONFIA A prelucra fructele cu zahar pentru conservare; puteti cumpara fructe gata confiate, sau le puteti prepara in bucataria proprie.

A DEZOSA A separa carnea de pe oase inainte sau dupa pregatire.

A FRAMÂNTA Procedeu de amestecare a ingredientelor ce sunt incluse in compozitia unui aluat.

A GLASA A imbraca unele preparate cu glazura, de obicei preparata din zahar pudra si apa calda.

JULIEN Taietura subtire (ca fideluta) din legume sau zarzavaturi.

A MARINA A tine diferite carnuri in marinata (bait).

MARINATA (BAIT) Compozitie alcatuita de obicei din vin, legume, condimente, otet, sare etc. folosita pentru marinarea carnii.

A OPARI A tine câteva minute un produs in apa clocotita.

PANE Produs dat prin faina, ou si pesmet.

A PASA A trece prin pasoar (sau printr-o sita simpla) unele fructe sau legume pentru creme, sosuri, pireuri etc.

PASTEURIZARE Tratament termic al carui rol este de a distruge bacteriile ce se gasesc in lichidele care fermenteaza, cum este laptele, permitând astfel pastrarea mai indelungata a produsului. Acest tratament se mai aplica si mâncarurilor preambalate.

PRAF DE COPT Agent de dospire ce actioneaza prin producerea bulelor de dioxid de carbon; acestea se dilata in timpul coacerii si fac aluatul sa „creasca".

A PUDRA A presara un strat de zahar (faina, cacao etc.) peste un aliment, cu ajutorul unei site.

A RUMENII A frige un preparat pâna ce acesta capata o culoare rosiatica sau galbuie.

A TAPETA A imbraca unele forme (de copt) cu pesmet, faina, legume etc.

Un comentariu:

  1. The Chef, dupa mine Crema de zahar ars este cum a gatit-o Laura Sava - cu sos caramel-http://savalaura.blogspot.com/2010/01/crema-caramel.html. Iar Crème brulée, se aproprie, dar nu este acelasi lucru, nu obtinem aceiasi textura, cu toate ca ingredientele sant aproape aceleasi. Pentru a-ti face placere, poate voi face crema de zahar ars in catva timp...
    Dar din pacate, vei vedea numai fotografiile (ha, ha, ha)...eu o voi degusta ...
    Pe curand, Cristina.

    RăspundețiȘtergere

Da-ti cu parerea..... !