joi, 8 martie 2012
FASOLE BATUTA (frecata)
INGREDIENTE:
100 ml Ulei
1 kg Ceapa
5 buc. Graunti de Usturoi
1 kg Fasole uscata pestrita
1 lingura Boia dulce
2 lingura Pasta de tomate
3 buc. Foi dafin
50 ml Ulei pentru calit ceapa
MODUL DE PREPARARE:
Alegem si spalam fasolea pestrita. Putem folosi cu succes orice fel de fasole dar eu prefer cea pestrita. De ce pestrita ? Pentru ca este mai grasa decat fasolea alba. Cea mai grasa este fasolea neagra dar nu va fi foarte aspectuasa. De asta eu folosesc fasolea pestrita.
Punem fasolea la fiert intr-un vas incapator. Dupa ce fierbe 5-10 minute, schimbam apa. Repetam operatia de 3 ori. In cea de-a treia apa adaugam foile de dafin, o ceapa, sare si lasam sa fiarba mult si bine pana ce fasolea va fi foarte bine fiarta. Daca aveti oala "kukta" sau oala de fiert sub presiune, fierbeti 45 minute. Dupa ce s-a fiert, scurgeti bine de lichid (pastrati un pahar de lichid), scoateti foile de dafin si pasati foarte bine fasolea cu un blender sau treceti-o prin masina de tocat. Dupa ce ati pasat fasolea si s-a racit putin, adaugati usturoiul pisat bine. Amestecati si adaugati uleiul putin cate putin, amestecand in continu pana obtineti consistenta dorita. Daca pasta este prea tare, mai puteti adauga putin lichid din apa in care a fiert. Asezonati cu sare.
Separat tocati 1 kg de ceapa solzi sau rondele. o caliti in 50 ml ulei pana devine auriu-maronie. Atunci adaugati o lingura de boia de ardei si pasta de tomate. Amestecati bine si mai tineti putin pe foc. Ceapa astfel calita, o intindeti pe toata suprafata fasolei.
Este foarte gustoasa atat calda cat si rece de la frigider. Dupa mine este una din mancarurile cele mai gustoase de post. Daca nu este post, puteti adauga si un carnat de casa taiat felii si calit impreuna cu ceapa !
Sa aveti pofta !!!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Albe, domnule, albe, nu pestrite!
RăspundețiȘtergere