Pentru 1 borcan mare de 1,6-2L:
1 kg. Gogonele verzi
1 Morcov mare
2-3 Crenguțe de cimbru
1 linguriță Piper negru boabe
1 Ceapă verde
2-3 grăunți de Usturoi
2 L. Apă
2 linguri mari de Sare grunjoasă (de murături)
Țelină (frunze sau rădăcină)
Rădăcină de Hrean
2-3 foi de Dafin
1 Ardei iute
MODUL DE PREPARARE:
Începem cu spălatul și curățatul legumelor. Pentru a nu avea surprize în timp, spălăm foarte bine legumele și borcanul. Eu îl și sterilizez la microunde. Îl las 5 minute pe maxim la microunde imediat ce l-am spălat (cât este încă umed). Îngrămădim cât mai multe gogonele în borcan forțându-le cu grijă să nu le crăpăm. Le așezăm în rânduri potrivindu-le astfel încât să intre cât mai multe. Pe măsură ce le așezăm în rânduri punem și restul legumelor, condimentelor și mirodeniilor.
Separat fierbem apa cu sarea pentru câteva minute. Oprim focul și lăsăm 2-3 minute să se răcească. Adăugăm apa fierbinte peste gogonele având grijă să nu se spargă borcanul și să acoperim conținutul cu lichid. Punem capacul și trimitem la loc întunecos și răcoros pentru următoarele luni. Servim gogonelele murate simple sau împreună cu gogoșari și castraveți murați (salată asortată de murături) lângă o friptură sau lângă o iahnie de fasole cu afumătură (preferata mea).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Da-ti cu parerea..... !