miercuri, 4 septembrie 2013

Zacusca (clasica)

Cuvântul zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de "gustare" sau "aperitiv". Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca.

 A venit toamna....   
 Asta înseamnă că tre' să ne apucăm de conserve. Am făcut câteva dulceţuri, acum că s-au ieftinit cam toate legumele, e momentul să pregătim zacusca. Dacă nu, putem face o zacuscă pe care să o savurăm proaspătă. Eu aşa am făcut şi va împărtăşesc şi vouă reţeta. O reţetă cu istorie în familia mea. Moştenită de la o străbunică din Satu Mare.
 
 Povestea acestei reţete începe dimineaţa devreme cu recoltarea legumelor necesare.

Şi dacă nu avem grădină, tot dimineaţa începe, cu mersul la piaţă. Avem nevoie de...  
 INGREDIENTE:
 5 Kg. Vinete
 5 Kg. Ardei gras
 5 Kg. Gogoşari
 1 Kg. Ceapă
 1 L. Ulei
 Sucul de la 5 Kg. de roşii sau 1,5 L. Suc de roşii sau 1L. Passata
 Sare, Piper, Ardei iute, foi de Dafin

MOD DE PREPARARE:
 
 Sunt foarte multe reţete de zacuscă şi pentru fiecare reţetă sunt mai multe moduri de preparare. Reţeta mea este poate una din cele mai complicate dar merită. Este "Regina Zacuscă" !

Începem cu coacerea legumelor. Vinetele se vor coace cel mai bine direct pe flacără. Se pot coace foarte uşor în cuptor dar rezultatul nu va fi acelaşi. Vinetele coapte pe flacără au o aromă mult mai puternică şi aparte. Al doilea avantaj este culoarea. Vinetele rămân mult mai albe decât cele coapte în cuptor. Dezavantajul celor coapte pe flacără deschisă este că se curăţă mai greu decât cele coapte la cuptor. Bun. Coacem vinetele, ardeii şi gogoşarii şi le curăţăm.


Vinetele le lăsăm la scurs şi aruncăm zeama scursă. Ardeii şi gogoşarii îi lăsăm să se scurgă dar recuperăm zeama pe care şi-o lasă. O vom adăuga mai târziu la fiert. Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa sau o dăm pe maşina de tocat. Trecem prin maşina de tocat şi vinetele, ardeii şi gogoşarii.

Punem la călit într-o oală mare ceapă în 1L de ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, punem toate legumele tocate, împreună cu sucul scurs de la ardei şi gogoşari şi le călim împreună 10 minute, amestecând mai tot timpul.

Adăugăm şi sucul de roşii sau passata, cam 5-6 linguriţe de sare, jumătate de linguriţă de piper şi 4-5 foi de dafin. Dacă vă place picantă, acum e momentul să adăugaţi şi unu, doi ardei iuţi. Înainte să puneţi ardeii iuţi, verificaţi gustul căci poate fi picantă deja din cauza gogoşarilor. Fierbem bine vre-o 2 ore amestecând des . După ce a fiert, trimitem zacusca la cuptor pentru încă 1-2 ore.

Până ce a ieşit uleiul deasupra. Gustăm şi mai adăugăm sare sau piper dacă mai este nevoie. O punem în borcane cât încă e fierbinte şi sterilizăm borcanele.

Şi aici sunt mai multe metode. Se pot pune într-o oală cu apă la fiert sau (preferata mea) în cuptor foarte bine încins. Se pun în cuptor, se lasă câteva minute la temperatură maximă şi se opreşte cuptorul. Borcanele le lăsăm în cuptor 8-10 ore. Doar după, le scoatem din cuptor şi le punem imediat capacele sau le legăm cu celofan. Dacă reţeta a fost respectată întocmai, avem o minunăţie de zacuscă care va fi tot mai bună pe măsură ce timpul trece. Borcanele se vor depozita la loc răcoros şi uscat.
 

2 comentarii:

  1. Arată bine... Când mai treci pe la noi să te prezinţi cu un borcan cu zacuscă de la şedinţa foto. Ţi-l plătesc cu un borcan de-al nostru :).

    RăspundețiȘtergere

Da-ti cu parerea..... !