Rețeta aceasta are un defect major. Pare al naibi de complicată. În realitate nu este complicată de loc. Să vă explic cum stă treaba:
INGREDIENTE pentru mușchiuleț:
Un mușchiuleț de porc aproximativ 300 grame tăiat pe jumătate în 2 bucăți aproximativ egale
20g Unt
2 Salote mici (sau 2 cepe mici) tăiate foarte fin
1/4 Fenicul tăiat foarte fin
1 Grăunte de Usturoi tocat fin
O jumătate de mar taiat feliuțe subțiri
4 crenguțe de cimbru verde
80ml Cidru (se poate inlocui cu un vin bun demi-dulce)
Sare
Piper
Frunze de salvie
Coajă rasă de lămâie
20g Unt
2 Salote mici (sau 2 cepe mici) tăiate foarte fin
1/4 Fenicul tăiat foarte fin
1 Grăunte de Usturoi tocat fin
O jumătate de mar taiat feliuțe subțiri
4 crenguțe de cimbru verde
80ml Cidru (se poate inlocui cu un vin bun demi-dulce)
Sare
Piper
Frunze de salvie
Coajă rasă de lămâie
INGREDIENTE pentru piureul pufos cu mere:
3-4 Cartofi albi mari
2 Mere
O lingură bună de Muștar cu bobițe
50 ml. Smântână de gătit
O lingură de unt
Sare, Piper după gust.
50 ml. Smântână de gătit
O lingură de unt
Sare, Piper după gust.
INGREDIENTE pentru legumele caramelizate:
100 gr. Morcovi
100 gr. Țelină
2 linguri de Miere
O linguriță de unt
Puțin ulei
100 gr. Morcovi
100 gr. Țelină
2 linguri de Miere
O linguriță de unt
Puțin ulei
MODUL DE PREPARARE:
Pentru început pregătim mușchiulețul. Îl curățăm foarte bine de tendoane, piei și grăsime.
Îl tăiem pe lungime de la 1 cm. de capăt până 1 cm. de celălalt capăt ca
pe un buzunar la care îi deschidem fermoarul. Trebuie să avem grijă să
nu trecem cu cuțitul în cealaltă parte iar capetele să rămână intacte.
Înăuntrul "buzunarului" asezonati bine cu sare și piper și adăugați
răzătură de lămâie și câteva frunze de salvie. Închideți buzunarul și
legați cu câteva bucățele de sfoară. Topiți untul într-o tigaie încinsă și rumeniți mușchiuleții pe toate părțile până ce capătă o culoare aurie.
Tăiați un pătrat mare de folie de aluminiu și un pătrat mai mic de
hârtie de copt. Puneți-le întinse pe masă. Întâi folia de aluminiu, apoi
hârtia de copt.
Pe mijlocul hârtiei puneți puțin unt, feliuțele de măr, ceapă sau salota, usturoiul, feniculul și 2 crenguțe de cimbru. Pe acest pat puneți mușchiulețul, asezonati cu sare și piper și mai adăugați puțin unt și restul de cimbru deasupra. Ridicați marginile foliilor ca și cum ați încerca să faceți un coșuleț. Turnați în acest coșuleț cidrul și închideți cu grijă. Trebuie închis foarte bine. Să nu curgă nimic afară.
Coaceți în cuptorul încins la 190-200 grade Celsius pentru 15-20
minute. Lăsați să se odihnească, timp în care ve-ți prepara sosul.
Pentru aceasta trebuie să dați o mică gaură în coșulețul în care ați
copt mușchiulețul. Scurgeti tot lichidul din coșuleț într-o tigaie mică
și reduceți lichidul pe foc până la o treime. Adăugați o lingură de
smântână grasă pentru gătit și asezonați după gust.
Între timp vă ocupați și de piureul cu mere. În 4 pași. Ideal este ca atunci când rumeniți mușchiuleții în tigaie, să puneți și cartofii la fiert.
1) Cartofii curățați, spălați și tăiați în cuburi îi puneți la fiert în apă cu sare. Când s-au fiert foarte bine cartofii, scurgeti toată apa "bini di tăt. Da bini bini, bini bini, bini di tăt". Zdrobitii ca pentru piureul de cartofi dar nu adăugați nimic.
2) Merele le curățați sâmburi și de coajă (*sau nu) și le tocați în cuburi aproximativ egale. Le căliți într-o tigaie cu o lingură de unt, până devin moi. Precum cartofii fierți. *Mie îmi place să las merele cu coaja care este plină de vitamine și acid ursolic, ce are proprietatea de a regla nivelul glicemiei și al grăsimilor din sânge.
3) Puneți merele călite peste cartofii fierți și zdrobiți. Zdrobiți-le împreună cu piureul de cartofi, o lingură bună de muștar (neaaparat din cel cu bobițe ;) și 50 de ml. de smântână lichidă (din cea pentru gătit. I se mai zice și frișcă lichidă).
4) Asezonati după gust cu sare și piper și dacă este prea uscat piureul, mai adăugați puțină smântână. Păstrați piureul la cald până ajunge pe farfurie.
Pe mijlocul hârtiei puneți puțin unt, feliuțele de măr, ceapă sau salota, usturoiul, feniculul și 2 crenguțe de cimbru. Pe acest pat puneți mușchiulețul, asezonati cu sare și piper și mai adăugați puțin unt și restul de cimbru deasupra. Ridicați marginile foliilor ca și cum ați încerca să faceți un coșuleț. Turnați în acest coșuleț cidrul și închideți cu grijă. Trebuie închis foarte bine. Să nu curgă nimic afară.
1) Cartofii curățați, spălați și tăiați în cuburi îi puneți la fiert în apă cu sare. Când s-au fiert foarte bine cartofii, scurgeti toată apa "bini di tăt. Da bini bini, bini bini, bini di tăt". Zdrobitii ca pentru piureul de cartofi dar nu adăugați nimic.
2) Merele le curățați sâmburi și de coajă (*sau nu) și le tocați în cuburi aproximativ egale. Le căliți într-o tigaie cu o lingură de unt, până devin moi. Precum cartofii fierți. *Mie îmi place să las merele cu coaja care este plină de vitamine și acid ursolic, ce are proprietatea de a regla nivelul glicemiei și al grăsimilor din sânge.
3) Puneți merele călite peste cartofii fierți și zdrobiți. Zdrobiți-le împreună cu piureul de cartofi, o lingură bună de muștar (neaaparat din cel cu bobițe ;) și 50 de ml. de smântână lichidă (din cea pentru gătit. I se mai zice și frișcă lichidă).
4) Asezonati după gust cu sare și piper și dacă este prea uscat piureul, mai adăugați puțină smântână. Păstrați piureul la cald până ajunge pe farfurie.
Cât timp mușchiulețul stă la cuptor, putem pregăti și legumele caramelizate, în 4 pași:
1) Pentru început tăiem legumele în cubulețe egale cu latura de aproximativ 2 - 2,5 cm.
2) Topim untul în ulei într-o tigaie care nu lipește. Când untul începe să se inspumeze, adăugăm legumele tăiate cuburi și amestecăm tot timpul până ce capătă o culoare plăcută pe toate laturile.
3) Adăugăm puțină miere și caramelizăm usor.
4) Băgăm în cuptorul încins la 200 grade pentru 5 minute. Scoatem, adăugăm sarea și cimbrul mărunțit și mai lăsăm la cuptor încă 30 de secunde. Scurgem de ulei pe niște șervețele de bucătărie.
Trebuie sa fie foarte bun dar ce sunt boabele alea ca de porumb rosu de deasupra pireului ?
RăspundețiȘtergere"boabele alea ca de porumb rosu" sunt seminte de rodie. Foarte gustoase, dulci-acrisoare si pline de vitamine. Eu le-am folosit pentru decor dar combinatia cu acel piure este extraordinara.
RăspundețiȘtergereinteresanta reteta!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAm avut inima zdrobită în ultimele 9 luni după ce David s-a despărțit de mine, dar după ce am văzut mărturiile unor oameni despre Dr. DAWN, am fost foarte încântată să-i cer ajutor. Mi-a explicat tot ce trebuia furnizat pentru a efectua vraja de împăcare și am avut încredere în el din toată inima. În exact 3 zile, iubitul meu, care m-a bântuit luni de zile, m-a sunat de 17 ori pe loc. Am fost șocat pentru că el a fost cel care m-a blocat și s-a mutat. Acum suntem fericiți împreună și așteptăm primul nostru copil împreună. Vreau să-l apreciez pe dr. DAWN pentru marele său ajutor și, de asemenea, să alertez publicul despre acest om grozav. Contactează-l personal dacă ai nevoie de ajutorul lui pentru a te reuni sau pentru a rămâne însărcinată sau poate ai nevoie de alte ajutoare.
RăspundețiȘtergereWhatsapp: +2349046229159
E-mail: dawnacuna314@gmail.com