joi, 14 ianuarie 2010

Cartofi Ţărăneşti

Pentru că este prima reţetă pe anul acesta , vă zic întâi ----> La Mulţi Ani !
 
 Şi ca să nu facem trecerea bruscă de la mâncărurile tradiţionale ale sărbătorilor la cele de curăţare a organismului, începem anul cu o reţetă folosită în special ca garnitură dar care de data asta o vom mânca în loc de fel principal. Cartofi Ţărăneşti !
 
 
 INGREDIENTE (pentru 2 - 3 porţii)
 
 5-6 cartofi medii
 
 2-3 cepe medii
 
 300 gr. costiţă afumată (bacon, kaiser)
 
 sare, piper, boia dulce, boia iute

 
 

 
 
 MOD DE PREPARARE
 
 Se curăţă cartofii şi cepele. Cartofii se spăla şi se tăie în rondele de aproximativ un centimetru grosime. Se prăjesc câteva minute în tigaie sau friteusa. Nu complet. După ce se scurg bine de ulei se aruncă într-o tavă de cuptor. Separat într-o tigaie călim uşor cepele tăiate în solzi mari şi groşi (sau rondele) Când ceapa începe să se îngălbenească, adăugăm costiţa tăiată şi mai ţinem pe foc până căpăta o culoare plăcut-aurie. După ce sunt călite, le scurgem de grăsimea în care s-au călit şi le adăugăm peste cartofii din tava de cuptor. Opţional, mai turnăm peste cartofi şi un pahar mic de bere.
 
                             
Adăugăm sare, piper, boia dulce şi un vârf de cuţit de boia iute. Tot opţional putem adaugă şi puţin rozmarin proaspăt. Amestecăm şi trimitem în cuptorul preîncălzit pentru urmatorele 30 minute la foc mediu. Din când în când mai verificăm şi dacă este nevoie mai întoarcem cartofii.



 
  Se serveşte imediat ce am scos tava din cuptor împreună cu o salată de murături sau ca garnitură la diferite feluri de mâncare (friptură, grătar, ş.a.m.d)

 
 Poftă Bună !

Un comentariu:

  1. Chiar mă întrebam: voi nu mai gătiţi nimic?
    Interesantă reţeta şi mi se pare ok ca fel principal, nu neaparat ca garnitură.
    Ah, am uitat: La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere

Da-ti cu parerea..... !