sâmbătă, 6 aprilie 2013

TARTA CU FRUCTE



Tarta cu capsuni, tarta cu ananas, cu fructe de padure sau cu multe alte fructe. Un biscuite foarte gustos, untos, sfaramicios si usor crocant, umplut cu o crema dulce, moale care radiaza a vanilie si cateva fructe proaspete dulci-acrisoare care contrasteaza si bucura toate simturile
Cam asta este definitia tartei in viziunea mea !


Reteta de mai jos este pentru 7 tarte mari (10-12cm diametru)

INGREDIENTE
pentru TARTA :
250 gr. Faina alba
100 gr Unt
2 Galbenuse
100 gr. Zahar pudra
2-3 linguri de Apa
Un praf de Sare

pentru CREMA DE VANILIE :
500 ml. Lapte
4 Galbenuse
5 linguri de Zahar
2 linguri de Amidon (40 gr.)
1 baton de Vanilie (sau esenta/concentrat/zahar vanilat)
PENTRU GRABITI SI COMOZI (CA MINE) IN LOC DE CREMA DE VANILIE, PUTETI FOLOSI CU SUCCES BUDINCA DE VANILIE "LA PLIC"


Mai aveti nevoie de fructe si un plic de gelatina incolora pentru acoperit fructele.


MOD DE PREPARARE:
Inmuiem putin untul. Nu il topim, doar il inmuiem. Il amestecam bine-bine cu zaharul pudra pana avem o crema alba omogena.

 Adaugam faina cernuta, praful de sare, galbenusele si apa. Amestecam usor cu varfurile degetelor pana se leaga un aluat moale. ATENTIE nu framantam decat foarte putin. Cat sa fie aluatul legat si omogen. Invelim aluatul in film de bucatarie si il lasam la rece o ora.

 Scoatem aluatul dupa o ora si il intindem in formele de tarta cu degetele. Nici prea gros, nici prea subtire. ATENTIE, intinsul aluatului in formele de tarta trebuie facut rapid caci se inmoaie foarte repede cand da de caldura. Lasam si formele la rece o ora.
 Le coacem la 180 de grade pana capata culoarea aurie. Cam in 30 de minute. Pentru a nu se umfla in mijloc, este bine sa punem pe aluat un disc din hartie de copt pe care sa punem orez/boabe de fasole/boabe de cafea sau pietricele speciale pentru copt.

 Pentru crema de vanilie, punem la fiert laptele impreuna cu batonul de vanilie despicat pe lung sau esenta de vanilie. Separat, frecam bine galbenusele cu zaharul si amidonul si adaugam laptele caldut cate putin amestecand tot timpul. Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa. Turnam crema de vanilie calda in tartele care s-au racit. Asezam deasupra capsunii taiati in feliute subtiri sau alte fructe dupa placul ochiului. Preparam putina gelatina (Tort-Gelee) conform instructiunilor de pe plic si turnam  o lingura-doua  peste fructe. Le lasam la frigider 2-3 ore sa se raceasca bine.



!!! SUNT DEMENTIALE !!!